Protivnici cijepljenja i drugih protupandemijskih mjera napali su u nedjelju navečer zgradu televizijske stanice Sigma na Cipru. Pritom je više osoba ozlijeđeno, neke i teško, javlja u ponedjeljak agencija dpa.

Galerija


Prosvjednici su u svom agresivnom pohodu zapalili automobile zaposlenika televizije, parkirane pred zgradom postaje, na koju su bacali kamenje i zapaljiva sredstva, izvijestili su ciparski mediji.

U napadu je ozlijeđeno najmanje 12 policajaca, dvoje od njih teško. Uhićene su dvije osobe.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades na svom je Twitteru napisao da je ovaj napad "udar na demokraciju".

Napad se dogodio u večernjim satima za vrijeme izravnog prijenosa vijesti.

''Vani je vatra i ljudi ulaze u zgradu. Ako nas policija čuje, molimo vas, poduzmite nešto!'' rekao je tijekom prijenosa vidno potresen i prestrašen voditelj emisije.

Oko dvije tisuće prosvjednika najprije su se okupile ispred predsjedničke palače u Nikoziji zahtijevajući ostavku predsjednika Anastasiadesa. Kasno navečer došli su do zgrade TV postaje.

Poplave Nijemci bijesni - devet dana prije katastrofe Britanci upozoravali Njemačku na poplave: ''Upozorenja na kraju nisu dospjela do građana"

London, Dan slobode Kaos u Engleskoj: ''Pingdemija'' pokvarila Dan slobode, poslodavci ostali bez radnika, trgovine bez robe na policama

Prema navodima tamošnjih medija, građani okupljeni na prosvjedu vjerski su fanatici i antivakseri, ali i ljevičarski i desničarski ekstremisti.

Prosvjednici kritiziraju mjere suzbijanja zaraze, između ostaloga protive se djelomično obveznom cijepljenju, mjeri koja se odnedavno primjenjuje na Cipru. Riječ je o cijepljenju koje je obavezno za zdravstvene djelatnike ili će, u protivnom, biti otpušteni bez naknade.

Za ulaz u restorane ili državne institucije, građani moraju predočiti dokaz o cijepljenju ili negativnom testu, a testiranje plaćaju sami.