Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za predsjednikom

Rusija i Turska nude pomoć Iranu

U Iranu traje potraga za predsjednikom
U Iranu traje potraga za predsjednikom Foto: Afp
Rusija i Turska, kao i Azerbajdžan i Irak, ponudile su pomoć Iranu u potrazi za helikopterom koji se srušio u nedjelju, a u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. 

Spasioci još nisu pronašli helikopter, a ne zna se ni što je s predsjednikom Raisijem.

Rusija je rekla da je spremna pomoći Iranu, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Rusija je spremna pružiti svu potrebnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i u istrazi razloga incidenta", napisala je Zaharova u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Zaharova je rekla da Rusija pozorno prati napore kojima se pokušava locirati helikopter, dodajući: "Iskreno se nadamo da su živi i da ništa ne prijeti njihovim životima i zdravlju."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je duboko ožalošćen helikopterskom nesrećom i ponudio "svu potrebnu pomoć" u potrazi.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Čeka suđenje Banožić: "Nisam bio pijan i nisam pretjecao"; Svjedok: "Banožić me pretjecao"

"Pažljivo pratimo incident, u kontaktu i koordinaciji s iranskim vlastima, i spremni smo pružiti svu potrebnu podršku", rekao je šef turske države na X-u.

"U ime svoje nacije, upućujem najbolje želje našem susjedu, prijatelju i bratu, narodu i vladi Irana, i nadam se da ću dobiti dobre vijesti od predsjednika i njegove delegacije što je prije moguće", dodao je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Pozicije na čekanju Slijedi nova runda političkog kadroviranja: Tko će biti novi ustavni suci, veleposlanici, šef SOA-e, prvi čovjek HNB-a...?

Nakon što je Erdogan ponudio pomoć Turska je poslala 32 spašavatelja i šest vozila u Iran kako bi sudjelovali u potrazi za helikopterom.

Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija također su ponudile pomoć Teheranu.

Pomoć nude i Azerbajdžan i Irak

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev rekao je u nedjelju da je duboko pogođen vijestima o helikopterskoj nesreći iranskog predsjednika, nakon što se ranije tijekom dana prijateljski oprostio od Ebrahima Raisija, te je ponudio pomoć Iranu što je učinio i Irak.

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.

"Danas, nakon prijateljskog rastanka s predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, duboko smo pogođeni vijestima o helikopterskoj nesreći u Iranu u kojem se nalazilo najviše izaslanstvo", rekao je Alijev.

"Kao susjed, prijatelj, i kao bratska zemlja, Republika Azerbajdžan spremno stoji ponuditi bilo kakvu potrebnu pomoć", dodao je.

Irak je također ponudio susjednom Iranu pomoć u naporima potrage i spašavanja.

Irački premijer Mohamed Shia al-Sudani "zatražio je od ministarstva unutarnjih poslova, iračkog Crvenog polumjeseca i drugih relevantnih tijela da Islamskoj Republici Iran pomognu u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika", rekao je glasnogovornik vlade.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene