Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskupljenje u Ukrajini

Putin se tajno sastao s Prigožinom: "Mislim da neće tražiti oprost. Mogao bi donijeti glavu..."

Ilustracija
Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Afp
Navodi o važnom sastanku pristižu istovremeno s nagađanjima kako je šefu Wagnera povjeren zadatak da u Moskvu donese glavu Volodimira Zelenskog.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin tajno su se sastali u Kremlju 29. lipnja, samo tjedan dana nakon pobune koju je protiv Putinova režima poveo šef Wagnera, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sastanak je trajao tri sata, a na njemu je nazočilo 35 osoba, piše CNN. Dva zapovjednika Wagnera rekla su Putinu da će se nastaviti boriti za njega, tvrdi Peskov.

Pročitajte i ovo Štrajk u pravosuđu ide dalje - 5 štrajk na sudovima Prijeti li pravosuđu totalni kolaps? "Odustat ćemo i od hitnih predmeta"

"Putin je na sastanak pozvao sve zapovjednike Wagnera i vodstvo privatne vojske", kazao je Peskov i dodao:"Jedino što možemo reći jest da je predsjednik ocijenio djelovanje Wagnera na bojišnici i dao svoju ocjenu događaja 24. lipnja. Putin ih je poslušao i ponudio razne mogućnosti zapošljavanja".

Prigožin se otad nalazi u Rusiji, a ne u egzilu u susjednoj Bjelorusiji, kako se nagađalo, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Poplave u Indiji A tek je počelo U samo jednom danu pala mjesečna količina kiše: Zbrajaju se mrtvi, desetljećima nije bilo toliko oborina

Navodi o važnom sastanku pristižu istovremeno s nagađanjima kako je šefu Wagnera povjeren zadatak da uz pomoć svojih plaćenika ubije ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog i "donese njegovu glavu" u Kremlj.

Ilustracija Volodimir Zelenski na Zmijskom otoku - 1 (Foto: Associated Press / Screenshot)

Prigožin bi za Rusiju mogao izvesti "velike grozote" kako bi se iskupio Putinu za svoju oružanu pobunu kojoj je bio cilj srušiti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika stožera obrane Valerija Gerasimova, kazao je jedan od najuglednijih moskovskih urednika i dobitnik Nobelove nagrade Dmitri Muratov.

"Mislim da (Prigožin) neće tražiti oprost (od Putina)", kaže Muratov u svom istraživačkom mediju Nova Gazeta, a prenosi na svom kanalu Živoj Gvozd na YouTubeu.

Pročitajte i ovo Prizori iz Beograda nakon masakra masakr u Beogradu Roditelji dječaka ubijenog u školi objavili što je napisao: "Slomljena srca opet nam se slamaju..."

"Mogao bi pokušati organizirati atentat na Zelenskog i donijeti glavu predsjednika Ukrajine Kremlju. Mora učiniti nešto što će isprati gorak okus izdaje Rusije", smatra Muratov.

Ilustracija Ilustracija (Foto: AFP)

Nakon prekinute oružane pobune 24. lipnja Putin je brzo povukao prijetnje da će Prigožina optužiti za izdaju, a vođa Wagnera i oko 8000 njegovih vojnika trebali su otići u Bjelorusiju. Uvjeti su to sporazuma o primirju u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko. 

Pročitajte i ovo Ulf Kristersson i Recep Tayyip Erdogan sastanak u Vilniusu Glavni tajnik NATO-a sazvao sastanak Erdogana i Kristerssona: "Važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod"

Ipak, vjerovalo se kako je Prigožin ostao u Rusiji, a kako su njegove snage ostale netaknute.

Zapovjednik Viktor Zolotov, čelnik ruske nacionalne garde, i Sergej Nariškin, šef ruske obavještajne službe, također su bili na tajnom sastanku s Prigožinom, kao i viši Wagnerovi zapovjednici, tvrde zapadne obavještajne službe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene