Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod Jemena

Projektil pogodio tanker koji je plovio prema Jadranu: Izbio je požar, poslan američki razarač

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pogođen je tanker za prijevoz kemikalija, koji je plovio pod norveškom zastavom, sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab.

Protubroski krstareći projektil lansiran iz dijela Jemena pod kontrolom pobunjenika Hutija pogodio je tanker Strinda 60 nautičkih milja sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab, koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev, oko 21 sat po lokalnom vremenu, rekao je američki dužnosnik za Reuters.

Izbio je požar i nastala je šteta, ali nije bilo žrtava, navodi se u priopćenju američke vojske. Drugi američki dužnosnik rekao je da je Strinda mogla ploviti na vlastiti pogon satima nakon napada.

"U vrijeme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali razarač američke mornarice USS Mason odgovorio je na poziv Strinde i trenutačno pruža pomoć", objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

Tanker za prijevoz kemikalija plovio je pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik Mowinckel Chemical Tankers nije bio dostupan za komentar, piše Reuters.

Hutiji, koji su skloni Iranu, upleli su u sukob Izraela i Hamasa i otad su u više navrata napali brodove koji plove ključnim plovnim putevima u blizini Jemena te su ispalili bespilotne letjelice i projektile na sam Izrael.

Pročitajte i ovo Podmorje - 5 Bolja Hrvatska Velimir roni s plemenitim ciljem: Naišao je na svašta - od amfora, potopljenih brodova do podvodnih mina

Pročitajte i ovo Telemedicina - 1 Novi projekt Spas za ljude u izoliranim dijelovima Hrvatske: "Ono na što se u prosjeku čeka šest mjeseci, može se obaviti u dva tjedna''

U subotu su Hutiji rekli da će napadati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira na zastave pod kojima plove te upozorili međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

Tanker Strinda prevozio je biljno ulje i biogoriva u Maleziji te je plovio prema je prema Veneciji u Italiji, pokazuju podaci tvrtke za praćenje brodova Kpler. Nije jasno ima li Strinda ikakve veze s Izraelom.

Hutiji, koji vladaju većim dijelom Jemena, naveli su da su njihovi napadi u znak potpore Palestincima i obećali su da će se nastaviti sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofenzivu na pojas Gaze.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene