Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Božo Skoko o kraljici Elizabeti II.: "Nisu je doživljavali samo vladaricom, ona je bila više od toga. Postala je svojevrsna ikona"

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. u 96. godini. Liječnici su ranije objavili da su zabrinuti za zdravlje kraljice i preporučili da ostane pod liječničkim nadzorom u dvorcu u Balmoralu. Njezina smrt promijenit će Veliku Britaniju.

Kraljica Elizabeta II. bila je britanski brend. O tome kako će izgledati Ujedinjeno Kraljevstvo bez Elizabete, reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala je s profesorom Božom Skokom, stručnjakom za brendiranje.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić Analitičar za Dnevnik Nove TV Što ako dođe do incidenta na pogrebu kraljice? "Morate pripremiti količine krvi za sve državnike" Britanci se opraštaju od kraljice Elizabete II. - 2 OD ŠKOTSKE DO ENGLESKE Kraljica Elizabeta krenula na posljednje putovanje: Tisuće ožalošćenih podanika ispraćaju najdugovječniju vladaricu

Skoko navodi da britanska nacija tuguje jer je kraljica bila omiljena među Britancima.

"Nisu je doživljavali samo vladaricom, ona je bila više od toga. Ona je bila simbol njihova nacionalnog identiteta, simbolično je držala na okupu ne samo Veliku Britaniju nego i sve zemlje Commonwealtha", rekao je Skoko.

"Postala je svojevrsna ikona kroz cijelo ovo vrijeme. Dovoljan je podatak da je na brendu monarhije i kraljice Velika Britanija zarađivala 1,5 milijardi funti godišnje. Više od 2,5 milijuna ljudi, turista je dolazilo vidjeti kraljicu ili barem Buckinghamsku palaču", dodao je.

"Ona je bila veliki promotor Velike Britanije prema vani, iznimno važna figura u međunarodnim odnosima, a prema unutra značila je jako puno", objasnio je Skoko.

Imat će utjecaj na ekonomiju i politiku

Njezina smrt imat će utjecaj i na ekonomiju i na politiku, navodi. "Prije svega na politiku. Doslovce je blagoslovila čak 15 premijera, bila je jamstvo sigurnosti, kontinuiteta, a Britanci vole sigurnost i čvrst oslonac", rekao je.

"Sad dolazi blaga doza neizvjesnosti. Princ Charles, novi kralj, će sigurno biti prijelazno rješenje. Sa svojih 75 godina sigurno ne može ostaviti takvo naslijeđe kao ona", kazao je Skoko.

"Velika Britanija može s ponosom odahnuti jer su doživjeli 70 godina kraljice, njezin veliki jubilej koji su proslavili. Ona je ušla u povijest i sama doživjela sve počasti koje su se mogle doživjeti", dodao je.

Žaljenje tijekom sedam dana

Čim je objavljeno da je loše, ljudi su se počeli okupljati ispred palače.

"Ova 'agonija žaljenja' će trajati sedam dana, do ceremonije pogreba. Sami pogreb i oplakivanje kraljice služi jačanju jedinstva monarhije. Sama turneja kralja će biti simbolična, obići će sve dijelove Britanije, primati sućut i pokazati jedinstvo nacije", najavio je Skoko.

"Svjedočit ćemo tradiciji i protokolu punim dostojanstva i simbolike. Ona je bila svoja i izgradila je svoj imidž, jedinstven i neponovljiv. Obilježila je prošlo i ovo stoljeće svojom vladavinom i svojim stilom, od odijevanja do komunikacije i vladavine", kazao je Skoko.

"To je neponovljivo, ona pripada nekom drugom vremenu, no uspjela se prilagoditi i svidjeti novim generacijama Britanaca koji su prema njoj gajili posebne emocije. Njezin brend je jedinstven. Ona sigurno staje uz rame najvećih britanskih kraljica, poput kraljice Victorije", smatra.

Mlađi članovi osjećali poštovanje

"Mlađi članovi kraljevske obitelji prema njoj su osjećali poštovanje. Sad kad je nema, izgubit će se i poštovanje. Novi kralj neće imati tu snagu okupljanja, mlađi članovi neće imati ni taj strah", rekao je i dodao kako će doći do velikih promjena.

Navodi da, ako gledamo druge kraljevske europskih dvorova - dolazi do pomlađivanja kako bi se zadržala popularnost monarhija.

"Vidjet ćemo hoće li Charles imati snage za takvo što i prepustiti palicu aktualnom princu Williamu jer on ima snage, zajedno s vojvotkinjom, da vrati šarm monarhije. To će biti jedno drugo vrijeme, stil i izazov. Vrijeme s kraljicom Elizabetom je završilo", zaključio je Skoko.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene