Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamršeni slučaj posvojenja

Preokret u Zambiji! Predstavnik policije ustvrdio: "Dokumenti iz Konga su lažni. Hrvatima ovo nije prvi put da su s djecom prešli granicu"

Na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke tajnik zambijskog Ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosti Dickson Matembo odgovarao je, između ostalog, i na pitanja o slučaju osmero Hrvata koji su u toj zemlji uhićeni pod optužbama za trgovanje ljudima.

Odgovarajući u UN-u na pitanja o tome što je dosad utvrdila istraga te jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta, tajnik zambijskog Ministarstva unutarnjih poslova Dickson Matembo kazao je kako je oko osam Hrvata prešlo u Zambiju iz Konga s djecom. "Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali kongoanske službenike. Djeca su došla iz sirotišta." Matembo je dodao i kako "ovo nije bilo prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu".

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić Ročište tek u svibnju? Državna tajnica o situaciji s Hrvatima uhićenima u Zambiji: "Ocjenjujemo to kao dobar pokazatelj"

Ta njegova izjava ne poklapa se s dosadašnjim informacijama, prema kojima Hrvati nisu uopće bili u DR Kongu, već su im djecu doveli u Zambiju.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Čeka se odluka Hrvati u Zambiji ovaj tjedan ipak ne idu pred sud: "Ne zna se kada počinje suđenje"

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Hrvati pušteni iz pritvora Pastor iz Zambije otkriva gdje su djeca zbog koje su uhićeni Hrvati: "Dok je slučaj aktivan na sudu ograničili smo pristup djeci"

U svojem izvještaju u UN-u Matembo je potvrdio da su Hrvati "optuženi za nezakonito zadržavanje djece te su provedene istrage, a kongoanske su vlasti utvrdile da je njihova dokumentacija lažna".

Potvrdio je da je vlasnik sirotišta iz kojeg su došla djeca bio u bijegu te se cijeli slučaj sada nalazi na sudu. Djeca su smještena pod zaštitu Ministarstva socijalne skrbi te bi trebala biti predana kongoanskim vlastima.

Međutim, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ustvrdilo je da su navodi zambijskog državnog tajnika netočni i najavilo da će uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene