Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za Veliki tjedan

Pobuna u Sevilli zbog "homoerotičnog" Isusa Krista: "Jako smo iznenađeni, sve je rađeno s velikim poštovanjem"

Objavljivanje postera Isusa Krista u Sevilli
Objavljivanje postera Isusa Krista u Sevilli Foto: Afp
U Španjolskom gradu Sevilli osvanuo je poster polunagog Isusa Krista nježnijeg izgleda, bez brade i svetih rana što je izazvalo burnu reakciju dijela javnosti.

U španjolskom gradu Sevilli osvanuo je poster polunagog Krista i izazvao pravu pobunu javnosti, i to zbog Isusove ljepote.

Isus, kojega je naslikao španjolski slikar Salustiano García Cruz, prikazan je bez brade i trnovite krune, bez ogrebotina i ozljeda na rebrima i rukama.

Naručio ga je i odobrio Opći savjet bratovština koji organizira popularnu uskršnju manifestaciju posvećenu religijskim procesijama "Veliki tjedan" u Sevilli.

Objavljivanje postera uzrokovalo je toliku pobunu da je na stranici Change.org pokrenuta kampanja da se isti povuče, a potpisalo ju je oko 14 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Europi Međunarodni sud pravde djelomično nadležan za slučaj ruske invazije na Ukrajinu

Slikar je svoje djelo branio od zlih jezika kazavši da su oni koji kritiziraju njegovog Isusa staromodni.

"Ništa u vezi ove slike nije revolucionarno. Postoje elementi suvremenosti, ali iskoristio sam i elemente koji se u sakralnoj umjetnosti koriste već stoljećima", objasnio je.

Neki konzervativni glasovi opisali su prikaz Isusa "homoerotičnim" i "ženstvenim".

 

 

Model za Isusa bio je slikarev sin, Horacio koji je rekao da su ga snažne negativne reakcije dijela javnosti jako iznenadile.

"Iznenađeni smo jer je sve rađeno s velikim poštovanjem", rekao je Horacio.

Opći savjet bratovština za sada ignorira sve pozive da se poster povuče i izradi novi, piše Associated Press.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Dnevnik Nove TV pita Treba li premijer preispitati odluku o Turudiću? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Temperatura se znatno penje, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Sevillski gradonačelnik José Luis Sanz rekao je da mu se poster sviđa te zaključio da  posteri za Veliki tjedan ne mogu svake godine biti isti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene