Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u Europi

Međunarodni sud pravde djelomično nadležan za slučaj ruske invazije na Ukrajinu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Međunarodni sud pravde (ICJ) djelomično je nadležan za slučaj invazije na Ukrajinu.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak se proglasio djelomično nadležnim za donošenje presude u slučaju u kojem Kijev tuži Moskvu za kršenje Konvencije o genocidu.

Ukrajina je pred najvišim sudom Ujedinjenih naroda tužila susjednu državu nedugo nakon ruske invazije 24. veljače 2022., optužujući Moskvu da je prekršila odredbe Konvencije o genocidu.

Sudski postupak pred ICJ-om po tužbi Ukrajine zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida započeo je u ožujku 2022., manje od mjesec dana nakon ruske invazije na zapadnog susjeda, no u njoj je sudjelovala samo Ukrajina, dok je Rusija bojkotirala postupak.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Darko Barišić - 1 Ovo su prioriteti... Član uprave HŽ-a otkrio detalje: Što će sve obuhvatiti obnova željeznica teška 6 milijardi eura

Međunarodni sud pravde ubrzo je presudio da Rusija mora odmah prestati s vojnim operacijama u Ukrajini do konačne odluke suda. Kremlj je to odbio i izrazio sumnju u nadležnost suda u ovom slučaju.

Ukrajina je pak tada rekla da Rusija vodi rat protiv nje "u ime grozne laži" da to čini kako bi spriječila navodni genocid nad etničkim Rusima na istoku zemlje.

Pozvala je sud da odluči da ima nadležnost u potpunosti prihvatiti slučaj i na koncu presuditi da Rusija mora platiti odštetu zbog invazije pod lažnom izlikom.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Dnevnik Nove TV pita Treba li premijer preispitati odluku o Turudiću? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

U petak su suci zaključili da sud ima nadležnost za dio izvornog slučaja.

No Međunarodni sud pravde nema jurisdikciju za presuđivanje o tvrdnji Ukrajine da Rusija krši Konvenciju o genocidu priznavanjem separatističkih regija Luhansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini kao neovisnih republika, odlučili su suci ICJ-a.

Moglo bi potrajati mjesecima da se slučaj sasluša u meritumu.

Iako su presude suda konačne i pravno obvezujuće, on ih nema načina provesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene