Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misna slavlja na otvorenom

Uskrs pod ruskim projektilima: "Molitva može utjecati na to da ćemo sigurno pobijediti"

Aktualno Galerija Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 4 Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 3 Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 2 Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pravoslani Uskrs u Ukrajini - 1 Galerija 1/4 >>
Još jedan blagdan Ukrajinci su dočekali pod ruskom vatrom. Moskva s krvavim napadima ne staje ni na Uskrs. Sukob bijesni, a u Rusiji se neometano slavi.

Selo kraj Zaporožja blagdan je dočekalo pod ruskim projektilima. Uskrs su proveli prekapajući ruševine crkve. Diljem zemlje sličan scenarij. Obredi se služe među ruševinama.

Iako je ukrajinska vlast protiv okupljanja vjernika, mnogi od tradicije ne odustaju. "Ovo je vrlo važan blagdan za svaku ukrajinsku obitelj", kaže mještanin Denis. "Pogotovo u ovakvim vremenima kada nas naši branitelji štite na fronti".

I vojnici na fronti primili su uskrsni blagoslov. "Vjera u Boga uvijek pomaže, molitva ili bilo koja dobra riječ može utjecati na to da ćemo sigurno pobijediti. Ovo je neizbježno", kaže vojnik Oleksandar.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Idealno bi bilo... Putinu će pasti mrak na oči: Šef Wagnera traži od ruskih vlasti samo jednu stvar

Krvave bitke u Bahmutu na istoku ne staju ni na blagdan, vjernici diljem Rusije mirno slave. U blagdanskom duhu ruski plaćenici skupine Wagner oslobodili su 100 ratnih zarobljenika.

"Svi se raduju, svi iščekuju našeg Gospodina i vjeruju da će on zasigurno biti s nama", optimistično govori Anastasia Uvarova.

Pročitajte i ovo Marko Stričević i Olga Romanova "S lakoćom idu u smrt" Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: Ruska disidentica Olga Romanova otkriva pozadinu plaćeničke vojske Wagner - "Govorili su mi da su ti ljudi poput zombija"

Glavno bogoslužje u Moskvi predvodio je Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril. Tamo je bio Vladimir Putin. Kirilove izjave podrške ruskoj invaziji izazvale su raskol pravoslavnih crkvi. Na to se požalio i u uskrsnoj poruci.

"Crkvu, kao što se sada događa u Ukrajini, opet progone ateisti koji sebe ne smatraju takvima, a zapravo jesu. Otimaju pravoslavnom narodu drage crkve i svetinje", rekao je patrijarh moskovski Kiril, poglavar ruske pravoslavne crkve.

Rusiji je u tijeku proljetno novačenje oko 140 tisuća mladića od 18 do 27 godina. Moskva tvrdi da neće završiti u Ukrajini.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.



 


 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene