Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG NEDOSTATKA RADNIKA

Njemica pokrenula kampanju za zapošljavanje žena na gradilištima. Djevojke mogu na simulatorima iskušati kako izgleda rad na bageru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve do 90-ih godina ženama je u zapadnoj Njemačkoj bilo zabranjeno raditi na gradilištima. No, za nekoliko godina četvrtina građevinskih radnika otići će u mirovinu. Barbara Hagedorn pokrenula je kampanju "Frau am Bau", čiji je cilj zapošljavanje žena u građevinarstvu.

 "Frau am Bau" - Žena na građevini naziv je kampanje koju je pokrenula Njemica Barbara Hagedorn, koja skupa sa svojim mužem vodi veliko istoimeno obiteljsko građevinsko poduzeće.  

Za nekoliko godina četvrtina građevinskih radnika u Njemačkoj otići će u mirovinu. Istodobno, ni jedna druga gospodarska grana ne zapošljava tako malo žena kao građevinarstvo: samo 13 posto. Prema navodima Glavnog saveza njemačke građevinske industrije HDB među zidarima, betonircima, stolarima i vozačima građevinskih strojeva je manje od tri posto žena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privremeni rezultati Franziska Giffey postaje prva gradonačelnica Berlina

Sve do 90-ih godina ženama je u zapadnoj Njemačkoj bilo zabranjeno raditi na gradilištima. Taj posao je smatran teškim i prljavim. U DDR-u je ipak bilo upravljačica građevinskim dizalicama i vozačica bagera. Kao i građevinskih inženjerki i arhitektica. Njihov udio raste i u ujedinjenoj Njemačkoj. Mnoge od tih visoko-kvalificiranih žena odlaze u javne službe: smatra se da je rad u njima prikladniji za spajanje posla i obitelji nego u privatnim poduzećima koja češće mijenjaju gradilišta, navodi Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAO U FILMU U ratnom Sarajevu ostala bez ruke, danas je zastupnica u Bundestagu: "Otkako imam njemačko prezime..."

"Građevinski poslovi nisu više uvijek prljavi i teški: nova tehnika i metode rada zahtijevaju više pameti nego snage mišića", naglašava Barbara Hagedorn.

Njezino poduzeće kao cilj je postavilo što više žena obrazovati za poslove izvan uprave. U kampanji su predstavljene žene - od šefice preko voditeljice projekta do upravljačice strojevima - na plakatima, na web-stranici i na društvenim medijima. Zainteresirane djevojke mogu na simulatoru iskušati kako izgleda rad na bageru.

Hagedorn je jedno od pet najjačih poduzeća za rušenje na svijetu, a od ljeta je dobilo četiri naučnice za građevinske radove te jednu mladu inženjerku i jednu vozačicu kamiona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene