Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opel i Lufthansa prihvatili prijedlog

Njemački radnici zahtijevaju 'siestu' poslije ručka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Angela Merkel u nekoliko navrata kritizirala stanovnike južnoeuropskih zemalja zbog prevelikog duga i navodne slabe radne učinkovitosti, njemački sindikati sada pozivaju svoje sunarodnjake na kratak popodnevni odmor poslije ručka.

Naime, konfederacija njemačkih sindikata DGB tvrdi ono što je na našim prostorima od davnina utvrđeno, kako kratkotrajno drijemanje poslije ručka smanjuje rizik srčanog udara te povećava radnu učinkovitost i cjelokupnu razinu energije u organizmu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Zanimljivo je kako su Nijemci koristili ‘sieste’ sve do industrijske revolucije kada su potrebe za radnom snagom uzrokovale nestanak popodnevnog odmora u većem dijelu sjeverne Europe.

Istraživači sa harvardske škole za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta u Ateni svojim su istraživanjem došli su do zaključka kako redovite ‘sieste’ smanjuju smrtnost od srčanih bolesti za čak 37%.

Ideja je naišla na plodno tlo u nekoliko uspješnih njemačkih kompanija poput Opela, Hornsbacha, BASF-a i Lufthanse koje su svojim radnicima osigurali posebne prostorije u kojima se mogu odmoriti poslije ručka. Poslodavci ističu kako su i oni ‘profitirali’ od povećane učinkovitosti odmornih i ‘svježih’ zaposlenika.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) iz 2010. g., Nijemci prosječno rade 1.390 sati godišnje, dok stanovnici zemalja južne Europe rade znatno više, primjerice, Španjolci rade 264, Talijani 383, a Grci čak 729 sati više od Nijemaca, čime optužbe na račun 'lijenih' južnih Europljana, padaju u vodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene