Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krešimir Sever

Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Aktualno Galerija Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković i Krešimir Sever - 3 Anja Perković i Krešimir Sever - 3 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković i Krešimir Sever - 2 Anja Perković i Krešimir Sever - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anja Perković i Krešimir Sever - 1 Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković kaže da Hrvati nisu nikad bolje živjeli nego sada. Slažu li se radnici s njegovom tvrdnjom otkrila je reporterka Dnevnik Nove TV Anja Perković.

Plaća za prosinac prema DZS-u bila je  3 posto niža od plaće za studeni. Kako je to moguće - odgovara Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

"Iz mjeseca u mjesec se inače zna vidjeti ovisno o radnim satima takva razlika. Međutim ovo je ipak prevelika razlika pogotovo jer je siječanj trebao biti mjesec u kojem se primjenjuju nova pravila u kojima je došlo do pomaka. To je bilo namijenjeno upravo onima s najmanjim primanjima. Tu bi trebalo nešto sasvim sigurno pregledati jer ono što je trebala biti potpora javnim novcem u korist onih s najmanjim primanjima ne bi se smjelo dogoditi da završe u džepovima njihovih poslodavaca i da na kraju iskoriste javni novac za svoju korist", poručio je Sever.

Učinci u ova dva mjeseca s poreznim rastrećenjem se jesu dogodili, ali..

"Rast cijena je pomake same po sebi pojeo. Ono što je isto tako vidljivo je da od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Sve ove olakšice njima su dale mogućnost da manje dižu bruto plaće, a da ta razlika ide iz državnih sredstava", smatra Sever.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 4 Šef porezne uprave Popis stanovništva kakav smo znali odlazi u prošlost, što donosi novi registar: "Država želi biti majka, a ne maćeha"

Povećanje nije dostatno u odnosu na inflaciju.

"Nije pitanje samo inflacije, kod nas je uvijek najveći problem silni rast cijena hrane. Mi iz mjeseca u mjesec vidimo da je gotovo za duplo, a nekad i viši rast cijena hrane u odnosu na inflaciju. I ovaj zadnji podatak kaže da je rast cijena hrane bio za 50 posto veći nego rast inflacije. Mi mjesečno najviše i trošimo na hranu. I koliko god su javne vlasti dale potporu za energente i dobro je da je to tako, ne mogu kontrolirati cijene hrane i tu se netko debelo bogati", rekao je.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja

Premijer kaže da Hrvati nisu nikad bolje živjeli nego sad. 

"Sasvim sigurno nije tako. Plaće zasigurno jesu rasle u ovom razdoblju, ali sve je to pojela inflacija i rast cijena. Dapače, živimo izrazito teško i treba daljnji rast plaća", istaknuo je za kra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene