Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 268 slučajeva

Snimke nadzornih kamera: Ni najstrože mjere sigurnosti nisu dovoljne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preskaču ograde, zaobilaze čuvare, autima se zalijetali u ograde - sve da bi upali u najveće zračne luke u SAD-u. U pojedinim su se slučajevima uspjeli i ukrcati u avion.

Jedan je muškarac bacio bicikl preko ograde te biciklirao pistom u zračnoj luci Chicago O'Hare, stao je i pokucao na vrata terminala. Slični primjeri su brojni. U zračnoj luci Los Angeles International, mentalno bolestan muškarac preskočio je ogradu osam puta u manje od godinu dana, a dva je puta pri tom uspio doći do stepenica koje vode u avione.

Pročitajte i ovo Izvlačenje žene iz auta u plamenu Nakon prometne nesreće VIDEO Dramatična snimka s ceste: Policajac izvlači ženu iz auta koji guta požar - "Izađite iz auta, skinite pojas!" Ilustracija Dovršen važan proces Velika promjena uoči početka turističke sezone: Od ponoći je u hrvatskim zračnim lukama ukinut dio kontrola

Od 2004. godine otkriveno je 268 velikih kršenja sigurnosnih pravila u najprometnijim američkim zračnim lukama, objavio je AP. Sve je snimljeno nadzornim kamerama.

VIDEO Manijak nožem ubo vozača autobusa u oko

Do sada je tek nekoliko incidenata otkriveno javno. Većina propusta  uključivala je uljeze koji su željeli ići prečacem, bili su izgubljeni, pijani ili mentalno nestabilni. Nekoliko ih je kod sebe imalo noževe, a jedan vatreno oružje.

Ovi propusti bacaju novo svjetlo na sigurnost u zračnim lukama koja se postrožila od napada na WTC 11. rujna 2001., kada putnici prolaze kroz rigorozne procedure, dok se, očito mnogi drugi, često s opasnim psihičkim problemima, 'provlače' bez problema.

'Ovo je novo ranjivo mjesto koje bi teroristi mogli iskoristiti, jer je mnogo teže u avion unijeti bombu prolazeći kroz redovne sigurnosne procedure', rekao je stručnjak za sigurnost Jeff Price.

Službenici na aerodromima pak tvrde kako je otkrivanje takvih propusta dokaz da sustav itekako dobro funkcionira, jer se za sve navedene slučajeve saznalo. Isto tako, napominju kako će uljezi uvijek naći način da zaobiđu sigurnosne provjere.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene