Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Zračne luke u Hrvatskoj spremne su za primjenu šengenskih pravila od nedjelje 26. ožujka, ne očekujući prvog dana gužve ni zastoje, a kako je to ujedno početak ljetnog reda letenja, većina najavljuje rast prometa, dostizanje i premašivanje rezultata iz rekordne 2019. godine.


Kao i na cestovnim graničnim prijelazima, tako i u zračnim lukama primjena šengenskog režima znači slobodan protok putnika koji dolaze iz tog prostora bez graničnih kontrola putovnica. Time mnogi međunarodni letovi postaju domaći, pa će omjer kod većine zračnih luka biti otprilike 70 prema 30 posto u korist domaćih letova.

To znači i da putnici koji lete iz Hrvatske ili u Hrvatsku iz hrvatskih i europskih zračnih luka neće prolaziti kontrolu osobnih dokumenata, nego će samo na sigurnosne kontrole i potom na ukrcaj u zrakoplov.

Prvi let Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb u schengenskom režimu putovanja obilježen je u Zračnoj luci Frankfurt, na kojoj su 1992. prevezeni prvi međunarodni putnici hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika te je tako počelo povezivanje Hrvatske sa svijetom u zračnom prijevozu.

Croatia Airlines tijekom ovogodišnje turističke sezone planira povezivati Hrvatsku s 23 europska odredišta, među kojima je 18 odredišta u prostoru Schengena, a granične kontrole i dalje će se primjenjivati za letove u/iz odredišta na području država izvan schengenskog područja (V. Britanija, Irska, Makedonija, BiH i Rumunjska), stoji u priopćenju.

Rasterećenje rada granične policije

Današnjim danom u cijelosti završava put potpune primjene Schengenske pravne stečevine, čije smo blagodati u graničnim prijelazima na kopnenom i morskom dijelu počeli osjećati s ulaskom u novu 2023. godinu, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

''Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije'', istaknuli su iz MUP-a i podsjetili: ''Ono što je prethodilo uspješnom ispunjenju ovog strateškog cilja Vlade je uspješan završetak ciklusa schengenskih evaluacija i to posebice u području upravljanja vanjskim granicama.''

Evaluacija je u zračnim lukama provedena u lipnju 2016. i studenom 2017. godine, nakon čega je potvrđena potpuna usklađenost schengenskih standarda u svim zračnim lukama u RH, zaključili su iz MUP-a: ''To je ujedno i rezultat izuzetnog angažmana svih nadležnih tijela i posebno uspješne koordinacije s operatorima zračnih luka, s obzirom na potrebne infrastrukturne prilagodbe putničkih terminala te potrebu izmjene postojećih tokova putnika.''

Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman uložila milijun eura u prilagodbu

Za primjenu Schengena najveća zračna luka u Hrvatskoj, zagrebačka Franjo Tuđman uložila je u radove za prilagodbu prostora i drugog milijun eura, očekujući da će putnicima koji putuju u zemlje članice Schengena ili dolaze iz njih od nedjelje prolaz kroz luku biti lakši i brži.

"Prvog dana, 26. ožujka, očekujemo 108 odlaznih i dolaznih letova, od kojih 53 dolazna, a od toga 10 izvan šengenskog područja, što su sada međunarodni letovi. Ostali su letovi domaći, odnosno unutar tog područja. U odlasku se očekuje 55 letova, od toga 11 međunarodnih, izvan Schengena, te 44 domaća leta, unutar Schengena", kažu iz MZLZ-a (Međunarodne zračne luke Zagreb).

Radovima za prilagodbu Schengenu obuhvatili su izmjene u pozicijama kućica za kontrolu putnih dokumenata koje se sele sa trećeg na drugi kat, uz njihovo smanjenje u odlasku putnika jer očekuju manji promet putnika na međunarodnim letovima u odnosu na domaće. Proširili su i koridore za putnike do mostova za ukrcaj u zrakoplove na domaćim letovima, kao i prilagodili različite aerodromske sisteme, oznaka i drugo.

Iz MZLZ-a iznose i da će u ljetnom redu letenja 2023. Zagreb biti izravno povezan s 58 destinacija te da očekuju nastavak trenda porasta, na ukupno 3,8 milijuna putnika do kraja godine.

Split s minimalnim prenamjenama

Druga po veličini zračna luka u Hrvatskoj također spremno dočekuje Schengen, bez gužvi i zastoja.

"U nedjelju, 26. ožujka najavljena su 23 komercijalna zrakoplova, od kojih 19 iz šengenskog prostora, s četiri do pet tisuća putnika. Ulaganja u prilagodbu bila su minimalna jer je putnički terminal dovršen 2019. i projektiran za primjenu šengenskih pravila, a najveće promjene su bile u premještanju kućica za graničnu kontrolu u prostor odlazaka putničkog terminala", odgovaraju iz splitske zračne luke.

U ljetnom redu letenja 2023. očekuju približno 13.500 letova od 52 prijevoznika kojima će Split povezati s 89 odredišta, dok do kraja godine predviđaju promet od oko 3,3 milijuna putnika, koliko je bio rekordne 2019. godine.

Dubrovnik očekuje 90 posto prometa iz 2019.

Najjužnija zračna luka u Hrvatskoj, Dubrovnik, završila je radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz nešengenskih destinacija i trećih zemalja, a priprema se i za uvođenje sustava EES (engl. entry/exit system), koji bi trebao stupiti na snagu tijekom godine.

"Većina radova već je završena, a neke smo obavili i u noći s 25. na 26. ožujka zbog operativnih zahtjeva, s već odavno planiranim ulaganjima. Ne očekujemo probleme s putnicima niti veće gužve vezane za ulazak u šengensku zonu, nego još bolje rezultate", poručuju iz dubrovačke zračne luke.

U nedjelju, 26. ožujka, imat će 21 redovni let s ukupnim kapacitetom zrakoplova od 6600 sjedala, a pet je letova iz non-Schengena i prema njemu, dok su ostali letovi iz šengenskih destinacija odnosno prema njima.

U ljetnom redu letenja, od 26. ožujka do 28. listopada, Dubrovnik će s letovima 50-ak prijevoznika biti povezan s više od 75 destinacija u zapadnoj i srednjoj Europi, a već u prvom tjednu ljetnog reda letenja ta bi luka trebala biti povezana direktnim letovima s najvažnijim međunarodnim čvorištima u Europi. Imat će i direktne letove United Airlinesa s New Yorkom i Flydubaija za Dubai.

"U 2023. Zračna luka Dubrovnik očekuje porast prometa putnika od oko 20 posto u odnosu na 2022. i povećanje broja operacija oko 15 posto. U odnosu na 2019. koja nam je bila rekordna godina s 2,89 milijuna putnika, ove bismo godine trebali imati oko 90 posto od tog broja", iznose iz te luke.

Ilustracija Velika promjena od ponoći u zračnim lukama u Hrvatskoj: Ravno iz zrakoplova po prtljagu bez kontrola

Zračna luka Zadar unaprijedila prostore s 2,2 milijuna eura

Zračna luka Zadar spremna je za Schengen, za što je uložila oko 2,2 milijuna eura u unapređenje prostora na luci izgradivši dva nova privremena aneksa na zgradu koju će koristiti u dolasku/odlasku putnika. Uređen je i novi odlazni terminal za putnike izvan tog režima.

"Ne očekujemo veće gužve s početkom ljetnog reda letenja jer su ipak rezervirane za vrhunac sezone, kada imamo i od 100 do 150 rotacija dnevno. Prvoga dana, 26. ožujka, očekujemo 24 rotacije zrakoplova, a izvan Schengena dolaze putnici iz Dublina", kažu iz te luke, koja je u schengenskom režimu dočekala prve putnike.

Letom Ryanaira iz poljskoga grada Wroclava stiglo je 150 putnika.

U ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Zadar imat će ukupno 70-ak linija. Od novih kompanija dolazi Scandinavian (S.A.S.) s linijom za Kopenhagen, zatim People's za St Gallen i AeroItalia za Forli.

U ljetnom redu letenja Zračna luka Zadar imat će 70-ak linija, a imat će i nekoliko novih zrakoplovnih prijevoznika, uz najvećeg partnera Ryanair, koji za ljetni red nudi 47 linija. Očekuju porast prometa od 5 posto u odnosu na za njih rekordnu 2022., kada su prvi put imali više od milijun putnika i bili prva hrvatska zračna luka koja je premašila pretpandemijski promet.

Zračna luka Rijeka spremna za Schengen i ljeto

Zračna luka Rijeka u potpunosti je spremna za primjenu šengenskih pravila početkom ljetnog reda letenja 26. ožujka, a kako tog prvog dana ima samo jedan redovni let (Trade Aira iz Zadra i za Zadar), ne očekuju ni gužve ni zastoje.

"Od infrastrukturnih ulaganja za provedbu mjera ulaska u Schengen, uložili smo u premještanje punktova granične kontrole i ugradnju pregrada za nužno razdvajanje putničkih tokova šengenskog i nešengenskog prostora. Putnicima se neće ništa bitno promijeniti, osim što oni iz Schengena više neće morati prolaziti graničnu kontrolu dokumenata i to će sigurno ubrzati njihov prolaz", ističu iz riječke zračne luke.

Rijeka će u ljetnoj sezoni biti povezana s 15 međunarodnih i tri domaće destinacije u suradnji s 10 različitih partnerskih aviokompanija.

Ilustracija Velika promjena od ponoći u zračnim lukama u Hrvatskoj: Ravno iz zrakoplova po prtljagu bez kontrola

Pula spremna među prvima

Zračna luka Pula spremno dočekuje šengenska pravila, pri čemu ističu da su sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen ispunili i puno prije formalnog ulaska RH, jer su još krajem 2014. kao prva zračna luka u Hrvatskoj dobili pozitivno mišljenje i suglasnost MUP-a za rekonstrukciju pristanišne zgrade..

Prvog dana ne očekuju zastoje ni gužve jer su letovi vremenski dovoljno razmaknuti tijekom dana, a prvi let koji će prihvatiti i otpremiti prema novim pravilima ulaska na teritorij RH i izlaska iz njega bit će zrakoplovnog prijevoznika Ryanair iz Londona.

Ove će godine, prema trenutačnim podacima, biti povezani sa 27 odredišta na 13 zemalja na kojima će prometovati 13 zrakoplovnih prijevoznika u međunarodnom prometu, dok će unutar zemlje Croatia Airlines i Trade Air povezivati Pulu sa Zagrebom, Zadrom, Osijekom i Splitom.

Kažu i da u 2023. Zračna luka ne planira ostvariti promet iz 2019.

Osijek proveo sve pripreme, sve ide po planu

"Spremni smo za Schengen. Sve su potrebne pripreme provedene, sve ide po planu", poručuju iz Zračne luke Osijek.

Ni oni ne očekuju zastoje prvog dana, kada u redovnim linijama očekuju tri zrakoplova u dolasku i tri u odlasku, pri čemu polasci nisu u isto vrijeme i svi su unutar šengenskog prostora. Sve će letove operirati Trade Air u sklopu PSO programa sa zrakoplovom kapaciteta 33 putnika.

Osijek će prema ljetnom redu letenja biti povezan s osam destinacija, od kojih šest domaćih.

Ilustracija Cigarete, kobasice, parfemi... Znate li što smijete unijeti preko granice u šengenski prostor?

Zračna luka Brač spremna za Schengen, jači promet od svibnja

Najmanja i jedina otočna zračna luka u Hrvatskoj, Brač, spremna je za primjenu šengenskih pravila, no intenzivniji promet kreće joj sredinom svibnja, a zasad nemaju u najavi veći promet iz trećih zemalja.

"Investirali smo u pripremu i promjenu prostora, preinake su minimalne, tokovi su jasno postavljeni i putnici će se vrlo jednostavno snaći. Red letenja za sezonu 2023. bazira se na srijedu i subotu s linijama sa destinacijama Zagreb, Linz, Graz, Bern, München, Bolzano, Košice i Bratislava, a ostalim danima prihvaćamo zrakoplove privatnog i poslovnog zrakoplovstva", kažu iz bračke zračne luke.

I oni ove godine očekuju povećanje broja putnika i, kako poručuju, trebali bi svakako nadmašiti 2019. godinu. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju