Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvedeno na tisuće napada

Opasna putovanja u inozemstvo: 'Oni vrebaju iz prikrajka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informatički pirati su izradili sustav za krađu osjetljivih podataka od krupnih poduzetnika upadom u bežične mreže u luksuznim hotelima, priopćila je u ponedjeljak tvrtka Kaspersky Lab.

Po izvješću te ruske tvrtke za informatičku sigurnost, kampanja piratstva pod nazivom Darkhotel 'vreba iz prikrajka barem u zadnje četiri godine kradući osjetljive podatke stanovitom broju čelnika poduzeća koji putuju u inozemstvo'.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Kaspersky je rekao da oko 90 posto pirata djeluje iz Japana, Tajvana, Kine, Rusije i Južne Koreje, a da su na meti napada poduzetnici iz SAD-a i drugih zemalja.

'Izvedene su tisuće piratskih napada', dodaje se u izvješću. 'Najzanimljivije mete su visoki čelnici SAD-a i Azije koji sklapaju poslove i ulažu na području Azije i Pacifika'.

Pirati upadaju u bežične mreže u hotelima i zatim varaju poslovne ljude ubacujući im maligne programe preko kojih imaju daljinski pristup njihovim podatcima.

Policija u lovu na pirate: Stavljaju oglase na piratske stranice!

'Ti alati prikupljaju podatke o računalu i o njegovoj zaštiti od malignih programa, pohranjuju sve radnje na tipkovnici i traže lozinke na Firefoxu, Chromeu i Internet Exploreru, pojedinosti povezivanja na Gmail Notifier, Twitter, Facebook, Yahoo! i Google te druge osobne informacije', navodi se u izvješću.

'Pirati nakon upada pomno brišu sve alate iz hotelske bežične mreže i pritaje se do nove prilike', dodaje se.

Najviše piratskih upada u hotelske mreže zabilježeno je u kolovozu 2010. i tijekom čitave 2013., a upravo 'istražujemo o događajima u nekim hotelskim mrežama u 2014.', ističe Kaspersky, pozivajući putnike da budu posebno oprezni dok borave u inozemstvu. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene