Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini

Poruka iz Moskve: ''Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile - posljedice će biti monstruozne''

Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina imat će užasne posljedice za međunarodno pravo, poručio je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u ponedjeljak. Poruka je poslana uoči održavanja međunarodnog skupa u Londonu o ratnim zločinima u Ukrajini, a u Moskvu stiže kineski predsjednik Xi Jinping.

''Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile koja ne sudjeluje u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) na istim osnovama kao SAD i druge zemlje", napisao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

''Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne'', poručio je u podužoj objavi, u kojoj se kritički osvrnuo na dosadašnje djelovanje Zapada i ICC-a ne štedeći ni na uvredama, a nakon što je ICC izdao nalog za Putinovo uhićenje.

''Dogodio se konačni kolaps sustava međunarodnog prava. Priznajemo: ni prije nije bilo baš učinkovito. Pogotovo međunarodne institucije. Raspala se Liga naroda, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN-a, konvencije i drugi međunarodni akti danas se teško usvajaju, postoji potpuni angažman i diktat skupine anglosaksonskih zemalja, ali glavni nedostatak sustava međunarodnog javnog prava njegova je neučinkovitost'', istaknuo je, između ostalog, Medvedev u svojoj objavi.

''Zemlje ne žele provoditi pristrane akte Opće skupštine UN-a, stavljati veto na odluke Vijeća sigurnosti UN-a, napuštati razne institucije UN-a. Razlog je njihova nepravda koja se temelji na nedopustivosti prisile skupine suverenih država na iste suverene države. Jednak nema moć nad jednakim. Uzmimo kao primjer ovaj usrani, beskorisni ICC, nastao na temelju Rimskog statuta kojemu nisu pristupile najveće države. Koga je smatrao odgovornim?'' zapitao je bivši ruski predsjednik.

''Predsjednik Sudana pljunuo je na optužbe i unatoč vojnom udaru u svojoj zemlji nije dostupan 'pravdi'. Ostalo uopće nije vrijedno spomena. Drugim riječima, učinkovitost je nula. Ovo nisu sudovi u Nürnbergu i Tokiju stvoreni ad hoc. Ili čak sumnjivi sud za Jugoslaviju. Razumljivo je. Uostalom, zemlji i njezinim čelnicima moguće je suditi u dva slučaja: prvo, kada je sama zemlja silno oslabjela, gotovo izgubila suverenitet i odlučila sama sebi priznati sud; i drugo - kada je zemlja izgubila rat i kapitulirala. Inače je nemoguće. I svi to razumiju'', ustvrdio je.

Podsjetio je i na, kako ju je nazvao, najdiskreditirajuću epizodu, koja je, smatra, ubila ionako gotovo nulti autoritet suda, a povezana je s američkim zločinima u Afganistanu i Iraku. 

Pročitajte i ovo Dmitry Medvedev Upozorenje iz Rusije Medvedev prijeti globalnom nuklearnom katastrofom: "Apokalipsa. Stoljećima zaboravite na svoj bivši život"

Poručio je i da je sasvim moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog "Oniksa" iz Sjevernog mora s ruskog broda na Haškom sudu, koji je nazvao samo jadnom međunarodnom organizacijom, a ne stanovništvom NATO države: ''Dakle, rat neće početi. Oni će se bojati. I nitko neće požaliti. Dakle, građani suca, pažljivo gledajte u nebo.''

Međunarodni skup o ratnim zločinima u Ukrajini u Londonu

Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastat će se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o povećanju potpore ICC-u nakon što je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje Putina.

Sud je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji, koja nije članica tog suda.

"Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem - pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tijekom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije", rekao je zamjenik britanskog premijera Dominic Raab.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s međunarodnom zajednicom, nastavit će osiguravati Međunarodnom kaznenom sudu sredstva ljude i stručnost kako bi pravda bila zadovoljena", dodao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping - 4 Uskoro u Moskvi Putin uoči važnog posjeta: "Pozdravljamo kinesku spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize"

Britanija je obećala milijun funti ICC-u ove godine, a ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako se očekuje da će druge zemlje obećati financijsku potporu tijekom konferencije u Londonu, čiji će domaćini biti Britanija i Nizozemska.

Sredstva će ići na obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i na psihološku i praktičnu potporu žrtvama, priopćilo je ministarstvo.

Putin želi dobrodošlicu Xiju u sjeni ukrajinskoga rata

Putin očekuje da će kineski predsjednik Xi Jinping pokazati solidarnost protiv zapadne hegemonije kad stigne u Moskvu u ponedjeljak, dok će Xi predstaviti Kinu kao svjetskog mirotvorca s namjerom posredovanja u okončanju ukrajinskog rata.

Xi će biti prvi svjetski čelnik koji će se rukovati s Putinom nakon što je ICC objavio uhidbeni nalog za ruskog čelnika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping - 4 Uskoro u Moskvi Putin uoči važnog posjeta: "Pozdravljamo kinesku spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize"

Rusija će predstaviti Xijev posjet - prvi nakon što je ovaj mjesec osigurao treći predsjednički mandat bez presedana - kao dokaz da ima moćnog prijatelja spremnog stati uz njega protiv neprijateljskog Zapada, koji, kako tvrdi, nastoji izolirati zemlju i poraziti je.

Za Xija će posjet biti diplomatski hod po žici, s tim da će Kina iznijeti prijedlog u 12 točaka za rješavanje ukrajinske krize, u isto vrijeme jačajući veze sa svojim saveznicima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene