Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini

Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina, oglasio se Kremlj: ''Optužnica je nečuvena i neprihvatljiva''

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini. Nižu se reakcije, a Moskva je poručila da ne priznaje Međunarodni kazneni sud.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruske povjerenice za prava djece Marie Lvove-Belove zbog nezakonite deportacije djece.

U prvom uhidbenom nalogu zbog Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Suci su razmatrali opciju izdavanja tajnih naloga, no smatraju da njihovo javno objavljivanje može utjecati u prevenciji budućih ratnih zločina.

Odluka Suda dolazi dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za razne ratne zločine u Ukrajini, uključujući za ubojstva s namjerom i mučenje.

Tijelo tvrdi da su ruske snage u određenim slučajevima primorale djecu da promatraju silovanje članova svojih obitelji te ih pritvarali s leševima.

''Prvi konkretan potez''

Stotine ukrajinske djece odvedene su iz sirotišta i dječjih domova u Rusiju, kazao je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan u izvješću u petak. "Mnoga su djeca, pretpostavljamo, otad dana na posvajanje u Ruskoj Federaciji", kazao je.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je ICC izdao naloge za uhićenje Putina i Lvove-Belove. 

Khan je kazao da je promjena u ruskome zakonu olakšala ruskim obiteljima da posvajaju tu djecu dok su u vrijeme deportacija ukrajinska djeca bila zaštićene osobe po Četvrtoj ženevskoj konvenciji.

Khan je u svome izvješću današnje naloge za uhićenjima nazvao prvim konkretnim potezom dok druge istrage u Ukrajini još traju.

''Ovo je tek početak''

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je pozdravio izdavanje naloga protiv Putina. ''Ovo je tek početak'', poručio je šef Ureda Andrij Jermak, a ukrajinsko tužiteljstvo je odluku nazvalo povijesnom.

Glavni tužitelj Andrij Kostin rekao je da je odluka povijesna za Ukrajinu i cijeli međunarodni pravni sustav.

''Odluka nema nikakvog značenja za Rusiju''

Moskva je poručila da ne priznaje Međunarodni kazneni sud.

''Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) nema nikakvog značenja za našu državu, uključujući i s pravnog aspekta“, napisala je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova  i dodala: ''Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i nema nikakve obaveze prema njemu''.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je optužnicu proglasio nečuvenom i neprihvatljivom pa ponovio da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a: "Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju.''

Upitan hoće li Putin sad strahovati od uhićenja tijekom putovanja u zemlje koje su stranke ICC-a, Peskov je rekao da nema ništa dodati o tom temi i da je to sve što žele reći.

Izlazak pred lice pravde

"Ovo je važna odluka međunarodne pravde i važna je za ukrajinski narod", poručio je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell i dodao da je taj potez tek početak pozivanja Rusije na odgovornost za zločine u Ukrajini.

Oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly te poručio: "Oni koji su odgovorni za užasne ratne zločine u Ukrajini moraju biti izvedeni pred lice pravde".

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve razotkrili Procurio tajni plan ruskih obavještajaca: Do detalja isplanirali kako će jednu državu uhvatiti u svoje kandže

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin izoliraniji nego ikad Putin se rješava bliskog saveznika? "Ostavili su ga samog u mašini za meso, a sve je stavio na jednu kartu"

Kad kaže da odluka ICC-a za Rusiju nema nikakvog značenja, Moskva se referira na dokument kojim je ICC 1. srpnja 2002. osnovan u Rimu. Statut je ratificiralo 123 država nad kojima Sud ima nadležnost.

Među njima, između ostalih, osim Rusije nisu ni SAD, Kina, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, pa Sud nad njima nema izravnu jurisdikciju.

No ICC može suditi za zločine počinjene na teritoriju države koja je potpisnica Rimskog statuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene