Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danima ne mogu otploviti

Nasukao se kruzer, 206 putnika i članova posade zarobljeno na Grenlandu: "Najbliža pomoć je daleko"

Ocean Explorer
Ocean Explorer Foto: Facebook/ Arktisk Kommando
Ocean Explorer nasukao se u ponedjeljak u Alpefjordu, a najbliži brod danske mornarice do njega može doći tek u petak. Dotad, vlasti su zatražile od drugog kruzera da ostane u blizini u slučaju da Ocean Exploreru zatreba pomoć.

Kruzer s 206 putnika i članova posade nasukao se na sjeverozapadu Grenlanda - a spasioci neće stići najranije do petka, rekle su vlasti.

Ocean Explorer nasukao se u ponedjeljak u Alpefjordu u nacionalnom parku 1400 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Grenlanda Nuuka, priopćilo je Združeno arktičko zapovjedništvo danske vojske (JAC).

Pročitajte i ovo Ilustracija uređenje doma "Prestanite ih upotrebljavati": Poznati lanac trgovina povlači proizvod, ispričava se na neugodnostima

"Brod za krstarenje u nevolji u nacionalnom parku očito je razlog za brigu. Najbliža pomoć je daleko, naše jedinice su daleko, a vrijeme može biti vrlo nepovoljno", rekao je u izjavi šef operacija JAC-a Brian Jensen.

Rekao je da je najbliži brod danske mornarice udaljen oko 1.200 nautičkih milja (2.000 kilometara), dodajući da je krenuo prema mjestu i da će stići do nasukanog broda najranije u petak, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Posljednji govor Von der Leyen traži hitan ulazak u Schengen za još dvije zemlje. Najavila i potez koji se Kini nimalo neće svidjeti: "Moramo se zaštititi..."

"Međutim, u ovoj konkretnoj situaciji ne vidimo izravnu opasnost za ljudske živote ili okoliš, što je ohrabrujuće", dodao je.

Ocean Explorer Ocean Explorer Foto: Facebook/ Arktisk Kommando

Vlasti su stupile u kontakt s drugim brodom za krstarenje na tom području i od njega je zatraženo da ostane u blizini kako bi pomogao u slučaju da se situacija promijeni.

Pročitajte i ovo Tunel između stana i Višeg suda u Podgorici - 1 Dugačak desetak metara FOTO Veliki skandal potresa susjednu zemlju: Pogledajte tunel koji iz zgrade suda vodi u unajmljeni stan

Nasukani kruzer također bi se mogao i sam osloboditi kada bi plima bila visoka, izvijestila je grenlandska televizija KNR. No, kasnije u utorak, JAC je na svojoj Facebook stranici objavio da je brod još uvijek zaglavljen unatoč plimi.

"Bez obzira na to, najvažnije nam je da svi dođu na sigurno", rekao je Jensen.

Pročitajte i ovo Ilustracija siroče malo Dvogodišnjak završio u bolnici zbog bolova, jedva ga spasili: Kirurzi se šokirali kad su mu otvorili trbuh

Ocean Explorer dovršen je 2021. godine i može primiti do 134 putnika. Nudi izlete u "neke od najudaljenijih destinacija na svijetu", objavila je Aurora Expeditions na svojoj web stranici.

Grenland je polunezavisni teritorij koji je dio danskog kraljevstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene