Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija na dobitku

Rusi uvjereni da Europa počinje okretati leđa Ukrajini: "Shvaćaju da su bacili novac kroz prozore"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov vjeruje da Europa i SAD počinju okretati leđa Ukrajini te da će se njihova pomoć smanjiti.

Kremlj je u utorak poručio da Europljani počinju okretati leđa Ukrajini, u trenutku kada nastavak pomoći izaziva unutarnje tenzije i u EU-u i u SAD-u.

"Europljani dobro shvaćaju da su bacili novac kroz prozore", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim novinskim agencijama.

Po njegovim riječima, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je "u vrlo teškom položaju.Više ne prima novac, u inozemstvu za njega nema dovoljno granata i ima nevolja kod kuće", kazao je.

Pročitajte i ovo Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Kremlj posljednjih tjedana pokušava predstaviti zapadne zemlje kao nejedinstvene oko Ukrajine, nakon gotovo dvije godine rata. Ton je mnogo optimističniji u Moskvi nakon neuspjeha ukrajinske protuofenzive prošle godine.

Bojišnica koja se u Ukrajini proteže na oko 1000 kilometara je zamrznuta, što ide u prilog ruskoj vojsci koja je okupirala gotovo 20 posto teritorija svog susjeda i koja je u posljednjih nekoliko mjeseci uspjela ojačati svoje pozicije, mobilizirajući nacionalnu industriju kako bi se vojska opskrbila streljivom potrebnim za nastavak ofenzive.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Bijele marame Putin pred najnovijim izazovom: Bi li mu ove žene mogle doći glave?

Peskov je u utorak također pozdravio nesuglasice unutar američke političke klase, pri čemu republikanci i dalje blokiraju važnu pomoć namijenjenu Kijevu.

"U jednom je trenutku (američki predsjednik Joe Biden) rekao da je ovo investicija za Amerikance", kazao je Peskov govoreći o pomoći Ukrajini. "Ako se držimo toga (...), onda je bankrotirao".

Ukrajina strahuje od pada potpore zapada, nakon dvije godine sukoba koji su iscrpili javno mnijenje i s približavanjem europskih izbora u lipnju i američkih u studenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene