Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAKODNEVNO UZNEMIRAVANJE

Situacija se zakuhava: Kina poslala 39 aviona i tri broda prema Tajvanu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Čak 39 zrakoplova i tri broda poslala je Kina prema Tajvanu, kineski zrakoplovi prešli su središnji dio Tajvanskog tjesnaca, neslužbene granice koju su obje strane nekoć prešutno prihvatile.

Kineska vojska poslala je 39 zrakoplova i tri broda prema Tajvanu, priopćilo je u četvrtak tajvansko ministarstvo obrane. Kinesko vojno uznemiravanje Tajvana intenziviralo se posljednjih godina, a Narodna oslobodilačka vojska Komunističke partije slala je zrakoplove ili brodove prema otoku gotovo svakodnevno.

Između 6 ujutro u srijedu i 6 ujutro u četvrtak kineski zrakoplovi prešli su središnji dio Tajvanskog tjesnaca, neslužbene granice koju su obje strane nekoć prešutno prihvatile, navodi tajvansko Ministarstvo nacionalne obrane.

Avioni su letjeli do jugozapada otoka, a zatim do jugoistočne strane prije nego što su se vratili. Među avionima bio je 21 borbeni avion J-16, četiri H-6 bombardera i dvije letjelice za rano upozorenje, piše AP.

Tajvan je naveo da je pratio kinesko kretanje preko svojeg raketnog sistema baziranog na kopnu, kao i preko brodova svoje mornarice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sitno mito za ovakvu izdaju Špijunska afera: Pukovnik potpisao da će se predati stranoj vojsci u slučaju rata

Pročitajte i ovo Joe Biden i Xi Jinping JOE BIDEN I XI Jinping Prvi put licem u lice kao predsjednici: "Ne mislim da postoji pokušaj Kine da napravi invaziju na Tajvan"

Kineska vojska održala je velike vojne vježbe u kolovozu kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu. 

U svojim najvećim vojnim vježbama Kina je redovito plovila brodovima i letjela zrakoplovima preko sredine tjesnaca, pa čak i iznad samog Tajvana ispalila projektile, koji su završili u japanskoj gospodarskoj zoni.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene