Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užasne brojke

Nema kraja stravi u Gazi: Ne postoji sigurno mjesto za skloniti civile, UN oštro napao Izrael

Bolnica Al Šifa
Bolnica Al Šifa Foto: Afp
Izrael je nastavio bombardirati palestinsku enklavu, a šef UN-a proziva ga da svojom vojnom operacijom stvara ogromne prepreke distribuciji humanitarne pomoći u Gazi.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da način na koji Izrael provodi svoju vojnu operaciju stvara ogromne prepreke distribuciji humanitarne pomoći u Gazi. UN upozorava da u Gazu pristiže tek 10 posto od potrebne pomoći toj pogođenoj enklavi.

Nakon nekoliko dana odgode glasanja i intenzivnih pregovora kako bi se izbjegla prijetnja američkog veta, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u petak ublaženu rezoluciju koja poziva na korake za omogućavanje "sigurnog, neometanog i proširenog humanitarnog pristupa" Gazi i "uvjete za održivi prekid" borbi.

Gilad Erdan, veleposlanik Izraela pri UN-u, rekao je da se Vijeće sigurnosti trebalo više usredotočiti na oslobađanje talaca i da je fokus na "mehanizme pomoći" nepotreban pošto Izrael dopušta "isporuku pomoći u potrebnom opsegu".

Od početka rata u Gazu je ušlo 5405 kamiona pomoći s hranom, vodom i medicinskim potrepštinama, prema izraelskim podacima.

Pročitajte i ovo Donald Trump izborni dužnosnici Američki mediji objavili prijelomne snimke Donalda Trumpa: Zbog telefonskog poziva podignuto 16 optužnica

Sjedinjene Države i Izrael, koji je obećao da će iskorijeniti Hamas, protive se prekidu vatre i tvrde da bi to omogućilo islamističkoj militantnoj skupini da se pregrupira i naoruža.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena postala je sve kritičnija zbog sve većeg broja žrtava i humanitarne krize dok Izrael nastavlja sa svojom kopnenom i zračnom ofenzivom. Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je od početka rata ubijeno više od 20.000, a ranjeno više od 53.000 Palestinaca.

Biden i njegova supruga Jill priopćili su da im je "srce slomljeno" jer se vjeruje da je 73-godišnji Amerikanac Gad Haggai ubijen u napadu Hamasa na Izrael 7. listopada. Njegova supruga Judith Weinstein je među taocima u Gazi, piše izraelski medij Haaretz. Prema službenom izraelskom popisu, Hamas drži još 129 ljudi u Gazi.

Pročitajte i ovo USS Dwight D. Eisenhower kakva flota Amerikanci kuhaju novi sukob: Organizira se velika koalicija, nosači aviona samo čekaju zapovijed

Zračni napadi, topničko bombardiranje i borbe diljem Gaze nastavili su se u noći s petka na subotu, dok blijede nade u skori napredak u pregovorima u Egiptu čiji je cilj da Izrael i Hamas pristanu na novo primirje.

Na jugu su najmanje četiri civila poginula u zračnom napadu na automobil u Rafahu, rekao je palestinski spasilac. Službena palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je najmanje 18 Palestinaca ubijeno i da su deseci ranjeni u zračnom napadu na kuću u Nuseiratu u središnjoj Gazi.

Stanovnicima Bureija, blizu Nuseirata, naređeno je da odmah napuste područje zbog vlastite sigurnosti i krenu prema jugu. Ziad, zdravstveni djelatnik i otac šestero djece, rekao je Reutersu telefonskim putem da "ne postoji sigurno mjesto" na koje bi se stanovnici mogli skloniti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene