Obavijesti Video Pretražite Navigacija
s gnušanjem odbacuju

Određen datum: Izrael će na sudu odgovoriti na optužbe o genocidu

Obitelj oplakuje mrtve u Gazi
Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Foto: Afp
Izrael će 11. i 12. siječnja po prvi puta od početka invazije na Pojas Gaze odgovarati na optužbe o genocidu pred međunarodnim sudom, nakon što je Južnoafrička Republika pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ujedinjenih naroda.

Sud u Den Haagu je objavio raspored saslušanja u srijedu navečer. Južnoafrička Republika (JAR) iznijet će svoju optužbu 11., a Izrael se braniti 12. siječnja. Obje strane dobit će po dva sata.

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak predao dokument u kojem na osamdesetak stranica iznosi zašto smatra da Izrael provodi genocid u palestinskoj enklavi. Obje zemlje potpisnice su Konvencije.

JAR traži da sud djeluje odmah i da naredi zaustavljanje nasilja nad Palestincima. Afrička zemlja smatra kako su izraelski napadi "genocidni po prirodi" jer im je cilj uništenje Palestinaca na tom području.

Pročitajte i ovo Ilustracija Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša

U dokumentu se navode optužbe o zločinima izraelske vojske nad Palestincima, kao i izjave izraelskog vodstva koje navodno iskazuju namjeru o genocidu.

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, odbacuje te optužbe.

"Izrael s gnušanjem odbacuje krvavu klevetu koju Južnoafrička Republika širi ovom žalbom" ICJ-u, napisao je prošli tjedan na X-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Na trgu mahao pištoljem i zapucao pa se dao u bijeg: Metak pogodio prolaznika

Tužbi nedostaju činjenični i pravni temelji, napisao je, pa dodao da bi taj sud i međunarodna zajednica trebali u potpunosti odbaciti neutemeljene tvrdnje JAR-a.

Haiat tvrdi kako je jedino Hamas odgovoran za patnju u Gazi te da Izrael čini sve što može kako bi umanjio stradanje civilnog stanovništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene