Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne špijunskog života

Ispovijest bivše špijunke: 'Nakon 11. rujna tražili su da mučimo i ubijamo ljude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lindsay Moran šest je godina bila zaposlena kao špijunka u američkoj CIA-i.

Špijuni se moraju znati sprijateljiti s ljudima pa čak i onima koje mrze. Zato su žene najbolji tajni agenti u CIA-i, no to je agencijina najveća tajna. Tako barem tvrdi bivša tajna agentica Lindsay Moran koja je špijunsku dužnost obavljala punih šest godina, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Avion Boeing Jedan u nizu Novi incident na letu: Zbog bizarnog incidenta 176 putnika vraćeno u New York Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Kao jedna od kritičarki CIA-inih aktivnosti u vrijeme Busheve ere, Moran je, uz otkrivanje detalja iz špijunskog života, progovorila i o odobravanju mučenja i tortura koje su nakon terorističkog napada 11. rujna postali svakodnevica u radu agenata.

>> ŠOKANTNI PODACI o praćenju na internetu: 'Ostvarili su se naši najgori strahovi'

Njezino svjedočenje o stvarnom životu žena agenata u CIA-i potaknuto je uspjehom filma Zero Dark Thirty koji sažima desetljeće lova na Osamu bin Ladena, a koji je bojkotirala komisija za dodjele Oscara optužujući redateljicu Kathryn Bigelow za 'normalizaciju' torture.

Nekadašnja špijunka, a danas sretna supruga i majka, Moran se prisjetila kako je izgledala karijera u CIA-i započeta 1998. godine. 'Svoj ego morate staviti na stranu i, bez obzira na vlastite predrasude, što prije se sprijateljiti s osobom koja vam je potrebna za informacije', naglasila je bivša špijunka komentirajući osobine nužne za savladavanje treninga za 'operacijskog agenta'.

One su, navodi Moran, lakše bile savladive pripadnicama ljepšeg spola. 'Žene su sposobnije u prilagodbi negoli muškarci. Oni su se borili s ovim aspektom programa', tvrdi Moran koja navodi i kako većina ljudi ima lažne glamurozno-filmske predodžbe o poslu koji je obavljala.

'Prva sam koja ću priznati da me je CIA privukla zbog spletki i glamura. No rad agentice potpuno je suprotan od, primjerice, onoga što čine djevojke Jamesa Bonda. Muškarci su mislili kako moraju njegovati mačistički pristup u poslu agenta, ali stvarnost je drugačija. Na terenu se najviše traže kameleonske sposobnosti', tvrdi Moran.

Njezine riječi potvrđuje i dr. Michael Scheuer. Bivša viša savjetnica odreda za hvatanje bin Ladena, iza koje je 22 godine rada u agenciji, bez šale kaže: 'Ako bih na vrata mogla staviti natpis Ne primamo prijave muškaraca, odmah bih to učinila'.

Osim što 'snažno osjeća' kako su žene bolje za obavljanje špijunskih djelatnosti, Scheuer potvrđuje i da su uočljive 'nijanse' u pristupima kod žena i muškaraca.

Slaže se s time i direktor Mossada dr. Tamir Pardo. 'Kada je riječ o prikupljanju informacija s terena, žene su daleko sposobnije i temeljitije. Superiornije su u suzbijanju ega kako bi postigle cilj', kaže Pardo.

Iako su sve te osobine pomogle Moran u izgradnji uspješne karijere, špijunka je CIA-i na kraju okrenula leđa. Jedan od razloga za odlazak bila je promjena u politici nakon dolaska Georgea W. Busha na vlast.

Dok su ranije mučenja, torture i ubojstva bili nezamislivi, od napada na blizance u New Yorku oni su postali poželjni. 'Nakon 11. rujna stvari su se promijenile. Više se nije zahtijevalo sprijateljivanje s ljudima u svrhu dobivanja informacija, već njihovo mučenje i ponekad ubijanje. Štoviše, to se nije krilo. Agenti su se često i po hodnicima jedan drugome hvalili o tome', tvrdi Moran koju je mučna atmosfera natjerala da sreću potraži negdje drugdje. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene