Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni prate SVE

ŠOKANTNI PODACI o praćenju na internetu: 'Ostvarili su se naši najgori strahovi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavile su se nove informacije o praćenju na internetu te prema njima NSA i FBI godinama prate komunikaciju korisnika Applea, Microsofta, Googlea, Facebooka i drugih velikih kompanija.

Nakon što su se na internetu prvo pojavile informacije kako američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prikuplja podatke o telefonskim pozivima milijuna Amerikanaca, neki su mediji objavili neke nove i šokantne podatke o američkom programu PRISM putem kojih NSA i FBI već godinama prate i špijuniraju aktivnosti korisnika vodećih internetskih kompanija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo kako prate korisnike FBI koristi hakerske taktike i alate za prisluškivanje! Slika nije dostupna Steve Jobs bio protiv praćenja korisnika: 'SAD postaje poput komunističke Rusije'

Novinari britanskog The Guardiana i Washington Posta objavili su i tajni dokument PRISM programa u kojem je vidljivo da su Agencija za nacionalnu sigurnost i FBI s praćenjem i prisluškivanjem komunikacije na internetu počeli još 2007. godine (za vrijeme Busha) skupljanjem podataka korisnika Microsofta, a s vremenom se broj kompanija čije se korisnike prati proširio i na Yahoo, Google, YouTube, Skype i druge te od kraja 2012. i na Apple.

ONI PROMATRAJU: Svaki dan prikupljaju se podaci o milijunima telefonskih poziva!

The Washington Post tvrdi da je kopije PowerPoint prezentacije o PRISM-u i druge materijale dobio od obavještajca koji je želio otkriti ono što smatra grubim narušavanjem privatnosti.

Ono što najviše brine u izvještajima vezanih za program PRISM jest što se napominje da NSA ima direktan pristup serverima ovih tehnoloških kompanija putem kojih mogu pratiti komunikaciju korisnika u stvarnom vremenu, ali su im dostupne i sve starije informacije poput primljenih i poslanih mailova, zapisa chatova i razgovora i brojnih drugih privatnih informacija.

Inače, tehnološke kompanije privatne korisničke podatke mogu predati samo u slučaju sudskog naloga, ali do sada nije bilo poznato da NSA ima pristup serverima kompanija čijim se komunikacijskim uslugama koriste stotine milijuna korisnika.

Nakon što je ova vijest objavljena, većina kompanija koje se spominje kao suradnike u programu PRISM poput Microsofta, Googlea, Applea, Facebooka i drugih demantirala je ove informacije te su napomenuli da vladi ni sigurnosnim agencijama ne omogućuju direktan pristup njihovim serverima te da omogućuju pristup podacima o njihovim korisnicima isključivo uz sudski nalog.

Najveći prioritet FBI-a u ovoj godini: Nadzor Gmaila i Skypea!

Na CNN-u napominju kako je glasnogovornik Applea Steve Dowling rekao kako njegova kompanija nije nikad niti čula za PRISM program, a sličnu priču imaju i u drugim kompanijama.

O problemu praćenja jučer se oglasio i glavni američki obavještajac James Clapper koji je rekao da informacije koje su objavljene u medijima sadržavaju 'brojne netočnosti', no nije komentirao podatke kako imaju pristup serverima najvećih kompanija. On je rekao da unutar programa nadzora (kojeg je odobrio i Kongres) ne mogu 'namjerno' pratiti Amerikance ili osobe koje se trenutno nalaze u SAD-u i da je glavni cilj prikupljanje obavještajnih informacija o osobama koje se nalaze izvan SAD-a.

Naravno, dodao je i kako se obavještajne informacije koje prikupljaju koriste kako bi se Amerika 'zaštitila od brojnih prijetnji' i terorizma te kako objave tajnih informacija o ovom 'važnom i potpuno legalnom programu' predstavljanju prijetnju zaštititi i sigurnosti Amerikanaca.

Na Business Insideru podsjećaju kako se prije samo desetak dana, dakle nedugo prije nego su se ove informacije pojavile u javnosti, jedan od čelnika NSA Keith Alexander pohvalio kako su upravo oni jedini koji ne špijuniraju Amerikance – što se sada pokazalo kao velika laž jednog od najvažnijih osoba Agencije za nacionalnu sigurnost.

Zakon koji će uništiti sigurnost i privatnost na internetu

Nakon objave svih ovih informacija reagirao je i Kirk Wiebe, bivši zaposlenik NSA i zviždač koji je godinama upozoravao kako ova agencija ugrožava privatnost Amerikanaca i koji je rekao: 'Ostvarili su se naši najgori strahovi', dok je drugi zviždač iz NSA Bill Binney dodao kako se ovdje radi o špijuniranju na vrlo velikoj razini i kako ljudi moraju početi vjerovati da ih se konstantno prati i špijunira.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene