Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inovacija i u obrazovanju

'Nije mi se sviđala škola moje djece, pa sam osnovao novu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad ste bogati, vrlo lako i doslovno možete diktirati obrazovanje vlastite djece.

Inovatoru i poduzetniku Elonu Musku nije se sviđala škola koju su pohađala njegova djeca, pa je osnovao svoju, pod nazivom Ad Astra, što znači 'Do zvijezda'. Mala je i relativno tajanstvena. Nema svoju webstranicu niti je prisutna na društvenim mrežama, piše Business International.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Kurikulumi Učenici u hrvatskim školama više neće slušati Prirodu i društvo: Stižu novi predmeti, objavljeni detalji Ilustracija Praktično obrazovanje U hrvatske škole stiže novi predmet: Imat će tri ključna dijela i trebao bi djecu pripremiti za svakodnevicu

Christina Simon koja piše o privatnim školama u Los Angelesu, istražila je Muskovu školu. Kaže da je stupila u kontakt s majkom čije dijete pohađa Ad Astru. Majka je školu opisala kao novu, malu i eksperimentalnu te da je većinom pohađaju djeca zaposlenika Muskove tvrtke SpaceX.

Musk je postojanje škole široj javnosti otkrio u intervjuu za jedan kineski medij. Rekao je kako škola postoji godinu dana te je trenutačno pohađa 14 djece, a u rujnu će imati 20 učenika.

5 načina na koje, prema znanstvenicima, može skončati čovječanstvo

Njegova velika vizija obrazovanja djece uključuje uklanjanje razrednih razina, pa nema razlike među učenicima koji pohađaju prvi razred i treći. 'Neki ljudi vole engleski ili druge jezike, pojedini vole matematiku, treći glazbu. Različite sposobnosti, različita vremena. Više smisla ima davati obrazovanje koje je u skladu sa sklonostima i sposobnostima', rekao je Musk.

Kada je shvatio da škola koju pohađaju njegova djeca ne daju obrazovanje koje bi trebale ovisno o njihovim sposobnostima i sklonostima, otvorio je vlastitu školu i njoj zaposlio jednu od učiteljica iz bivše škole svoje djece.

Musk vidi fundamentalnu manu u načinu na koji škole uče rješavanje problema. 'Važno je učiti rješavanje problema ili učiti o problemu, a ne alatima. Recimo da pokušate naučiti ljude o tome kako rade motori. Tradicionalniji pristup bi bio reći: 'Naučit ćemo vas o alatima.' Međutim, to je težak način. Umjesto toga, više smisla ima dati učenicima motor, a onda s njima raditi na razmontiranju', kaže Musk.

Objašnjava da će vam za razmontiranje trebati neki alat i onda pri tom postaje očito kako taj alat radi i zašto je potreban.

Ovaj inovator, porijeklom iz Južne Afrike, kaže kako se djeci sviđa pristup škole. 'Ja sam mrzio ići u školu. Bilo mi je to mučenje', ističe. Osim lošeg pristupa edukaciji, u školi su ga drugi učenici stalno zlostavljali. Jednom su ga, ispriča je, gurnuli niz betonske stube, drugi put su ga pretukli toliko jako da je završio u bolnici.

Nakon teškog djetinjstva, napustio je Južnu Afriku i otišao u SAD gdje je poznati inovator.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene