Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući kraj

5 načina na koje, prema znanstvenicima, može skončati čovječanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Stephen Hawking i Elon Musk tvrde da vjeruju kako će čovječanstvo skončati uništenjem zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Stephen Hawking, svjetski poznati fizičar i Elon Musk, mozak koji stoji iza PayPala i Space X-a, razumiju se u znanost. A njihove predikcije baš i nisu optimistične. Čovječanstvo bi, kažu, moglo skončati od umjetne inteligencije, piše news.com.

Pročitajte i ovo Romana Čeović I proljetno sunce je jako Kako se zaštititi od melanoma i koji su znaci upozorenja? Profesorica sa zagrebačkog KBC-a objašnjava na što treba obratiti pažnju Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana? Meteorolog otkriva kada će biti najviše kiše, ali i kada stižu ljepši dani

Pojedini znanstvenici vjeruju da bi se za svega nekoliko desetaka godina mogao odigrati događaj pod nazivom 'The Singularity'. On će se dogoditi kada kombinirana mreža svjetskih kompjutera i umjetna inteligencija dožive eksploziju inteligencije stroja.

Do tada, većina distribucija hrane, bankarstva i drugih viralnih sustava provodit će se kroz mrežu, a to znači da bi nas eksplozija 'inteligencije', mogla baciti na koljena.

Može li ovo zaista značiti kraj ljudske rase?!

Ali, koje su još prijetnje životu ljudi kakvog ga danas poznajemo?

Dr. Karl Kruszelnicki otkrio je nekoliko mogućih scenarija:

1. Klimatske promjene

Vrlo je vjerojatno da će se prosječna temperatura podići za 2 do 4 stupnja, što će dovesti do dramatične promjene u okolišu. Pri tom će i ekonomska šteta biti jednako loša kao i fizička, tvrdi profesor Will Steffen koji je sastavljao izvješće o posljedicama klimatskih promjena za Australiju. 'Govorimo o gubitku plaža, imovine, infrastrukture i komercijalne imovine u vrijednosti milijarde dolara za australsku ekonomiju', rekao je.

Ovo vjerojatno neće skončati čovječanstvo, ali morat ćemo učiti kako se fokusirati na to da prebrodimo to razdoblje. Milijuni ljudi, većinom siromašnih, izgubit će domove, a zbog vremenskih promjena doći će i do promjena u agrokulturi.

2. Nuklearni rat

Dr. Karl naglašava kako je došlo do značajnog smanjenja nuklearnog oružja. Od 50.000 do 16.000, ali eksplozija samo i jedne nuklearne bombe može uzrokovati katastrofalne posljedice na ostatak svijeta.
Nuklearni rat izazvao bi nuklearnu zimu. Zemlja bi se hladila, ozonski bi omotač bio uništen, a količina kiše bi se značajno smanjila. Efekt nuklearnog rata osjećao bi se narednih 20 godina.

3. Događaj Carrington

Što bi se dogodilo kada bi se Sunce počelo ponašati drugačije? Svjetski kaos. Još 1859. Sunce je na Zemlju bacilo nekoliko milijardi tona super-vrućih plinova. Njihov utjecaj na magnetsko polje našeg planeta bio je toliko jak da je uništio 5% ozona te imao utjecaj na telegrafske linije.

Ukoliko bi se taj događaj ponovio danas, dr. Karl kaže da bi na Zemlji nastao potpuni kaos.

'Prestalo bi raditi 10 posto satelita u orbiti, a popravak bi koštao 100 milijardi dolara. Povrh toga, banke se oslanjaju na GPS satelite, što znači da ne bi mogli izdavati novac', kaže dr. Karl. Potencijalno bi bile uništene i pojedine električne mreže, a to bi moglo uništiti kućne uređaje.

Oluje poput Carringtona događaju se svakih 500 godina, upola manji događaji ponavljaju se svakih 50 godina. Posljednja je bila 1960. i to je dovelo do zastoja u emitiranju radija diljem svijeta.

4. Asteroidi

'Da veći asteroid padne u Tihi ocean, tsunami od 100 metara bi zahtijevao veliku evakuaciju u Sjevernoj Americi, Aziji, Rusiji i Australiji', rekao je dr. Karl.

Poznati astronomi i znanstvenici više su puta uputili zahtjev za stvaranje globalnog sustava upozorenja kako bi nas upozorio ukoliko veliki kamen stiže prema Zemlji. Koliko god ludo to zvučalo, takav bi nam sustav dao dovoljno vremena da na njega ispalimo rakete i promijenimo njegovu putanju prema Zemlji.

5. Zombiji

Mogućnost za nastanak zombija koji će i druge ljude pretvarati u zombije za sada ne postoji. Ali, dr. Karl ističe da bi za milijardu godina, Zemlja mogla biti prevruća da bi na njoj itko živio. A za pet milijardi godina, sunce će postati crveni div i progutati Zemlju, čak i Mars.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene