Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROCURILE SLIKE

FOTO Kako je Trump uništavao povjerljive dokumente: Razotkrili ga majstori, hitno su pozvani u Bijelu kuću da spase stvar

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U javnost su procurile fotografije na kojima se vidi kako se bivši predsjednik Donald Trump tijekom svog mandata rješavao povjerljivih dokumenata.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povremeno bi u wc školjku u Bijeloj kući bacao povjerljive dokumente, a to potvrđuju i fotografije koje su procurile u javnost uoči objave novog izvještaja o 45. predsjedniku SAD-a.

Pročitajte i ovo Donald Trump u sudnici 40 točaka optužnice Američki tužitelj predložio da se Trumpu sudi u siječnju 2024. Donald Trump Zbog zadržavanja tajnih dokumenata Određen datum kad će se suditi Trumpu: Bivši predsjednik SAD-a neće biti zadovoljan odlukom

U ponedeljak Axios je objavio fotografije poderanih papira, na kojima se vide komdići papira na dnu nekoliko wc školjki, a na njima se tvrde poznavatelji vidi Trumpov rukopis. 

Maggie Haberman, reporterka New York Timesa i suradnica CNN-a, objavila je fotografije u novoj knjizi "Confidence Man".

CNN je već ranije izvještavao kako se Trump oglušio o predsjedničke zakone o vođenju evidencije i često je trgao dokumente, nacrte i dopise nakon što ih je pročitao.

Povremeno bi bacao papire u WC školjku u rezidenciji Bijele kuće, a to su otkrili majstori koji su pozvani da poprave začepljene zahode.

Odbacio optužbe

No, Trump je odbacio te optužbe. Na fotografijama objavljenim u ponedjeljak ne vidi se jasno o kakvim dokumentima je riječ, ali Haberman je rekla da je jedna fotografja iz WC-a Bijele kuće, a druga je snimljena tijekom prekooceanskog putovanja, a sliku je dao izvor iz Trumpove Bijele kuće.

Trump je redovito zanemarivao uobičajeni postupak očuvanja dokumenata i spisa.

Jednom prilikom tijekom leta avionom Air Force One pitao je novinare želi li netko kopiju njegova održana govora, predloživši da je prodaju na eBayu.

Također bi zadužio suradnike koji su morali u predsjednički avion nositi kutije s nepročitanim dopisima, člancima i skicama tweetova kako bi ih on pregledao, a zatim ih potrgao na komadiće.
Trumpovo nasumično vođenje evidencije bilo je predmet dugotrajne borbe između njega i Nacionalnog arhiva SAD-a, a Ministarstvo pravosuđa istraživalo je cijeli slučaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene