Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je pogriješio?

Cijela škola ismijava dječaka koji postaje djevojčica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon školskih praznika, 12-godišnji dječak došao je u školu odjeven kao djevojčica i pod drugim imenom. Nastavnici su pak, sazvali hitan sastanak kako bi učenicima naredili da ga tretiraju kao djevojčicu, bez da su o tome prethodno obavijestili i njihove roditelje.

Dječak, koji se priprema za operaciju promjene spola, u školu je nakon školskih praznika došao u haljinici a duga kosa bila mu je vezana u konjski rep šarenim trakicama. Iako se on nadao da nitko neće primijetiti, tj. da će njegova transformacija proći nezapaženo jer je promijenio razred, to se nije dogodilo. Prepoznao ga je jedan od učenika iz bivšeg razreda i brzo proširio vijest. Dječak, koji svojim prijateljima nikada nije ni tajio da će postati djevojčica, nakon toga je pretrpio mnoge uvredljive komentare i pitanja poput: 'Jesi li ti peder?'. Tada je reagirala i škola. Dječaku su osigurali poseban WC i svlačionicu u dvorani za tjelesni odgoj te sazvali hitan sastanak na kojem su oko 1.000 učenika koji pohađaju školu doslovce naredili da ga tretiraju kao djevojčicu ili će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak, piše Sun.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Predmet sprdnje i zlostavljanja

'Kćerka mi je rekla da je mali već predmet sprdnje i zlostavljanja. No najgore od svega je to što škola nije obavijestila roditelje da im prvo mi pokušamo objasniti o čemu se radi. Pa roditelji valjda imaju pravo znati kada im se djeca suočavaju s tako osjetljivim stvarima u tako ranoj dobi. A oni su im samo rekli: 'Vjerojatno ste primijetili da je jedan dječak sada djevojčica'. Djeca su po prirodi nezrela i ponekad pomalo bezosjećajna i to zaista nije bilo fer niti prema tom dječaku koji se priprema za tako tešku operaciju. Djevojka, što on sada je, će proći kroz pakao zbog načina na koji je ovo odrađeno', kazala je majka djevojčice koja je s dječakom ranije išla u razred.

Prijetnje obitelji

I drugi roditelji su bijesni. Ispričali su kako su njihova djeca, nakon što ih je škola obavijestila da je dječak sada djevojčica, kući došla zbunjena i uplakana. Smatraju kako su tu informaciju djeci trebali priopćiti prvo oni, tj. pripremiti ih i informirati o nečem takvom. Smatraju kako je pogreškom škole dječak pretrpio okrutno ponašanje djece, ismijavanje i verbalno zlostavljanje. 'Škola se užasno ponijela. Bacili su tu 'bombu' i djecu ostavili s bezbroj pitanja za svoje nepripremljene roditelje. Da su nas upozorili, tj. uključili u problematiku mogli smo djeci objasniti da se i takve stvari događaju i potaknuti ih da budu tolerantniji', kazala je druga majka.

Dječaku, čiji identitet nije naveden jer je maloljetan, roditelji su preko ljetnih praznika promijenili ime a počeo je pohađati i hormonalnu terapiju koja je nužna prije operacije promjene spola. 'Mi u suradnji s liječnicima samo želimo najbolje za naše dijete', kazala je majka dječaka koji jučer, zbog stresa proživljenog dan ranije, nije došao na nastavu. Njegova obitelj je zbog prijetnji koje su primili stavljena pod policijsku zaštitu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene