Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Charlie Hebdo

Nova kotroverzna naslovnica satiričnog tjednika: "Nećemo dopustiti francuskoj vladi da prijeđe granicu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Pariški tjednik Charie Hebdo poznat je po svojim naslovnicama i karikaturama, a ovaj put se osvrnuo na kršenje ženskih prava u Iranu. Ponovno je izazvao je brojne reakcije.

Charlie Hebdo je u svom zadnjem broju od 4. siječnja objavio karikaturu koja komentira stanje u Iranu zadnjih nekoliko mjeseci po pitanju ženskih prava. Ilustracija na naslovnici na eksplicitan način prikazuje iranskog lidera Alija Khameneia koji je na vlasti u Iranu od 1989. godine.

Tjednik se nije zaustavio na naslovnici, nego su na stranicama objavili niz ilustracija kojima različiti autori prikazuju svoje viđenje društveno-političke situacije u Iranu. 

"Uvredljiv i nepristojan čin francuske publikacije u objavljivanju karikatura protiv vjerskih i političkih autoriteta neće biti učinkovit bez odlučnog i učinkovitog odgovora. Nećemo dopustiti francuskoj vladi da prijeđe granicu. Definitivno su odabrali pogrešan put. Već prije smo ovu publikaciju uvrstili na listu sankcioniranih" komentirao je iranski ministar vanjskih poslova Amir-Abdollahian na svom Twitter profilu. 

 

 

Teroristički napad na redakciju 2015. godine

Prije osam godina, 2015. godine teoristi su izvršili napad zbog sad već kultne naslovnice. Naime, na njoj se nalazila karikatura Proroka Muhameda na kojoj drži natpis "Je Suis Charlie" čime su razbijesnili iranske vlasti. U pucnjavi je ubijeno 12 novinara tjednika i ranjeno je 11 ljudi.

Fraza "Je Suis Charlie" koristila se na društenim mrežama i prosvjedima kako bi se pokazala podrška. Zanimljivo je da se sljedeći broj prodao u više od 7 milijuna primjeraka diljem svijeta za razliku od uobičajenih 60.000 u Francuskoj. 

Pročitajte i ovo Zvonimir Ratajec - 1 VEČERAS NA NOVOJ TV Božićno čudo nakon priče u Provjerenom: Žrtvi prevaranta javili su se dobri ljudi i besplatno mu izgradili kuću

Smrt Mahse Amini bio je okidač za val prosvjeda za ženska prava zbog konzervativne politike iranskih vlasti što je motivacija ove karikatura Charlie Hebdoa. Amini je preminula u pritvoru jer nije ispravno nosila hidžab. Brojne žene su palile hidžabe i šišale kosu kao iskaz nezadovoljstva. 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene