Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROLJETNI UMJESTO ZIMSKIH PRIZORA

Sa skijališta stižu prizori koji će mnogim zaljubljenicima u zimu slomiti srce: "Klimatske promjene čine ove ekstreme češćima"

Aktualno Galerija Skijaška sezona bez snijega - 4 Skijaška sezona bez snijega - 4 Foto: DNEVNIK.hr Peter Stott, klimatski stručnjak Peter Stott, klimatski stručnjak Foto: DNEVNIK.hr Marcel Marcel Foto: DNEVNIK.hr Skijaška sezona bez snijega - 1 Skijaška sezona bez snijega - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Skijaška sezona bez snijega - 2 Galerija 1/6 >>
Neki su već na skijalištima, neki tek planiraju ići. No, tko planira na Hrvatima drago skijalište Jahorinu, odande stižu više proljetni nego zimski prizori.

U špici skijaške sezone na stazama ni ljudi, a ni snijega. Za Jahorinu u Bosni i Hercegovini ovo je inače jedan od najjačih tjedana zimske sezone. Ali za razliku od prethodnih godina, rekordno visoke zimske temperature odvratile su turiste. Snijega na stazi gotovo da i nema. Tu su tek poneki.

Isti problemi i u drugim poznatim europskim skijalištima. Na snimkama iz zraka vidi se da ove godine snijega ima znatno manje nego prošle. Iza nas su topli Božić i Nova godina, kada su se temperature penjale i iznad 18 Celzijevih stupnjeva, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Luka Jurkijević.

"S vremena na vrijeme očekujemo ekstremne vremenske uvjete, ali mislim da ovdje postoji veza s klimatskim promjenama jer klimatske promjene čine ove ekstreme češćima, a toplinske valove intenzivnijima", rekao je Peter Stott, klimatski stručnjak.

Posla ima manje i na skijalištu u Švicarskoj. Turistima nije svejedno.

"Klimatske promjene stvarno su zastrašujuće. Zabrinuta sam za ljude koji žive u planinama. Oni žive od turizma, a ako nema skijanja, nema ni turizma", kaže Elissa, turistica iz SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Zime još nema na vidiku, ali meteorolog Ivan Čačić otkriva kad i gdje bismo mogli očekivati barem malo snijega

A visoke temperature ipak odgovaraju ljubiteljima sunca i mora. Plaže u Španjolskoj vrve turistima.

"Super je. Zbog toga smo i došli, da šetamo plažom. Sunčano je, lijepo je vrijeme. U Nizozemskoj trenutačno pada kiša", rekao je Marcel, turist iz Nizozemske.

A na drugom kraju svijeta pak velike zimske oluje. U SAD-u opustošen je zapadni dio države New York, a stradale su i mnoge životinje. Građani su uz pomoć kućnog alata iz ledene zamke spasili brojne galebove. Odnijeli su ih kući kako bi im se odmrznula krila te ih potom pustili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene