Muškarac za kojeg se vjeruje da je u petak hladnim oružjem napao i ozlijedio dvoje ljudi surađuje s policijom kojoj je otkrio da mu je cilj bio satirički tjednik Charlie Hebdo, rekao je policijski izvor u subotu.

Galerija


Napad se dogodio ispred nekadašnjeg ureda tog tjednika gdje su islamistički militanti 2015. ubili njegovih dvanaest zaposlenika zbog objave karikatura proroka Muhameda. Novi napad podudario se s početkom suđenja četrnaestero sudionika u masakru 2015. godine.

Vezani članci Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu Sindikat policijskih službenika reagirao na snimku napada na policajce ispred zgrade Vlade: "Itekako se radi o terorističkom činu" Francuska policija, ilustracija Objavljeni detalji krvavog napada u Parizu: Profesoru odrubio glavu pa pobjegao, policija ga ubrzo upucala

Pravosudni izvor otkrio je da je osumnjičenom u subotu ujutro produžen pritvor. Jedan osumnjičeni da je bio njegov suradnik u napadu je rano u subotu pušten, a uhićen je još jedan pojedinac blizak napadaču, vjerojatno njegov bivši sustanar u hotelu na sjeveru Pariza.

Zbog napada je u subotu popodne u pritvoru bilo sedam osoba. Policija je ubrzo ulovila napadača u blizini opere udaljene 500 metara od poprišta zločina.

"Osumnjičeni je Pakistanac koji je stigao u Francusku prije tri godine kao maloljetnik bez pratnje", rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Drugi osumnjičenik uhićen je nedugo nakon napada, a istražitelji i dalje pokušavaju otkriti koja je njegova poveznica s napadačem. On je pušten iz pritvora.

Charlie Hebdo na tajnoj lokaciji

Charlie Hebdo je nakon napada 2015. napustio te urede te se sad nalazi na tajnoj lokaciji. Zgradu trenutno koristi producentska kuća. Dvoje napadnutih, muškarac i žena, izašli su na ulicu kako bi zapalili cigaretu.

Istražitelji su nakon napada 2015. rekli da su se militanti htjeli osvetiti za objavu Muhamedovih karikatura, a Charlie Hebdo ih je uoči početka suđenja ove godine ponovno objavio. Al-Kaida, islamistička skupina koja je preuzela odgovornost za napade 2015., zaprijetila je da će to ponoviti ako karikature opet izađu u javnost.

Francuska proteklih godina bilježi val napada islamista. U eksplozijama i pucnjavi u studenom 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i na drugim mjestima u francuskoj prijestolnici ubijeno je 130 ljudi, a u srpnju 2016. islamist je u Nici kamionom uletio na proslavu Dana Bastilje, ubivši 86 ljudi.