Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobađaju kemikalije

Korištenje biljnoga ulja poput suncokretovog povezano s rakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski su znanstvenici otkrili da je biljno ulje štetno i utječe na degeneraciju mozga.

Kuhanje s biljnim uljima, poput suncokretovog, oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavio je u nedjelju britanski tisak. Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski znanstvenici.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Prilikom zagrijavanja biljna ulja, kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino, oslobađaju kemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

PREDNOSTI MEDITERANSKE PREHRANE - Svaki dan nova spoznaja

Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.

Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje. Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim tlakom i mentalnim bolestima. Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti Sveučilišta Oxford.

On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija. Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene