Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Krapini

Grad krapinskog pračovjeka, u kojem uz kajkavske popevke i mladi robotičari bolje upijaju znanja

Aktualno Galerija Život u Hrvatskoj: Krapina - 9 Život u Hrvatskoj: Krapina - 9 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Krapina - 8 Život u Hrvatskoj: Krapina - 8 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Krapina - 2 Život u Hrvatskoj: Krapina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Krapina - 3 Život u Hrvatskoj: Krapina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +11 Život u Hrvatskoj: Krapina - 4 Galerija 1/16 >>
Krapina je središte Krapinsko-zagorske županije, na čijem čelu je SDP-ov župan. U rodnom gradu oca hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja živi 12.480 stanovnika. Nezaposleno je njih 316. Gradska vlast, koju vodi HDZ, upravlja proračunom težim od 76 milijuna kuna.

Zbog kajkavske popevke, ali i čuvenog nalazišta krapinskog pračovjeka, koji oduševljava i izvan hrvatskih granica, Krapina je mamac za turiste. Krapinski neandertalac nije ni sanjao da će njegov potomak, homo sapiens, obilaziti muzej koji izlaže njegovu sliku i priliku.

Pročitajte i ovo Život u Hrvatskoj: Požega - 6 Život u Požegi Zlatna dolina čeka puni sjaj: Za demografiju lani uloženo milijun i pol kuna, ali stanovnika je sve manje. Nekoliko kilometara od centra nemaju ni vodu ni cestu Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 2 ŽIVOT U HRVATSKOJ Dva lica Krešimirova grada: Od velikih svjetskih imena i blistavih zidina do odumiranja gradske jezgre i velebnog projekta koji je pao na - prvoj jačoj kiši

Na brdu Hušnjakovo, prije više od 120 tisuća godina živjeli su čovjekovi preci. "Snažan brend, ne samo Zagorja i Hrvatske, nego puno šire, u svjetskim razmjerima", kaže Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja krapinskih neandertalaca.

Uz pjesmu živne i krapinska sadašnjost. Kajkavske popevke naraštajima čuvaju se od zaborava. Uz te zvukove i u svijetu robotike krapinski srednjoškolci upijaju znanja. Gotovo sve što zamisle, uz pomoć novih tehnologija i prakse - i naprave. Jedna je ovo od najvećih hrvatskih škola sa strukovnim i gimnazijskim obrazovanjem. Broji više od tisuću učenika.

I samo im je nebo granica. Ne školuju pilote, ali u svojoj su radionici izradili simulator leta. Ideje im dolaze svakodnevno, a jedna od prvih, laboratorij za razvoj umjetne inteligencije.

Kontejneri tvrtke "Jedinstvo" rastu kao lego kockice. Kupce imaju po cijelom svijetu. A u svojim tvorničkim halama devetsto radnika.

"Napravili smo, reći ću grubo, 50 vrtića, 20 graničih prijelaza, policijske stanice, ambulante za vojsku, izbjeglice, škole, razno razne objekte", govori vlasnik tvrtke Josip Mihalić.

Siguran krov nad glavom digli su i za razrušenu Banovinu. Dok dio industrije zbraja gubitke - privatnici u krizi opstaju

"Županija i Grad - mi smo dobri, ali od njih vam ima moralne pomoći, ali druge nema", kaže dalje.

Na svakog četrdesetog, jedan nezaposleni

Grad je ovo s više od šest tisuća radnih mjesta. Na burzi se lakše diše. Na svakog 40. stanovnika, jedan je nezaposleni. Niz je zanimanja za koja se Krapinčani osposobljavaju. Mladi tim na Pučkom otvorenom učilištu osmišljava brojne projekte.

Ne plaćaju prirez. Tisuću kuna naknada je za prvo, tri tisuće za treće dijete. I povećava se. Sufinancira se prijevoz đaka. Isplaćuju se stipendije. Ipak, puno više, ne samo u koronakrizi, očekivali su poljoprivrednici. Slabo ubiru plodove rada.

Imaju dva autobusna kolodvora, udaljena niti kilometar, novi i stari. Nekad su ovdje stajali autobusi, a danas je parkiralište. Predmet sudskog spora.

"Ruglo! Trebalo je riješiti. Imovinsko-pravni odnosi su bili u pitanju, onda je ovaj dolje napravil' drugi kolodvor. A putnika sve manje. Đaci vam tu ulaze u autobus", govori nam Stjepan.

Puno više putuje se vlakovima. Skretničari dežuraju danonoćno na pruzi koja čeka obnovu. U posljednje četiri godine s krapinske adrese odjavile su se 373 osobe. Nemaju nijedan hotel. Odavno se uspavao noćni život, ali budni su privatni iznajmljivači. Na godinu izbroje dvadeset tisuća noćenja.

Posjetitelje kojih u prolazu bude 5 puta više - mamili bi drvenim kućicama.

"Živimo cijelu godinu jedan takav tip turizma. Ovdje čovjek kad dođe stvarno se može opustiti, okolo je sve priroda, tišina!", kaže Jasminka Šaško sa Vuglec Brega.

A komadić zagorskog raja svatko ima samo za sebe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene