Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li spremni?

Preporučamo vam idealne lokacije za zimski odmor, poznamo i najbolje vodiče

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zimsko je vrijeme idealno za odlazak na skijanje, stoga vam preporučamo odlazak u planine. Ako pak niste ljubitelj hladnoće, preporuča se da posjetite toplice. A u slučaju da niste zapazili ništa netočno u uvodnim rečenicama, moja je preporuka da pročitate ovaj tekst.

Zavirite li na društvene mreže, otvorite internetske portale, pogledate televizijske reklame, primijetit ćete da nas sa svih strana obasipaju raznim preporukama. Preporučamo vam ovih pet skijališta; Devet filmova koje toplo preporučamo; Stručnjaci preporučaju najbolje zamjene za šećer na našem tržištu; Što izbjegavati jesti na prazan želudac, a što se preporuča?

Što vi preporučate?

Nažalost, autori spomenutih rečenica nisu se držali jezičnih preporuka jer su pogriješili u upotrebi glagola dajući svoju preporuku. Naime, preporučati u hrvatskom jeziku ne postoji, već imamo preporučiti i preporučivati.

Pročitajte i ovo Ilustracija MJESNE IMENICE Jezične dileme i trileme: Kupujemo li kruh u pekari, pekarni ili pekarnici?

Osnovni glagol u ovom je slučaju poručiti, dodavanjem prefiksa pre- nastao je svršeni glagol preporučiti (preporučim, preporučiš, preporuči…), a njegov je nesvršeni parnjak preporučivati (preporučujem, preporučuješ, preporučuje…). Sigurno nitko neće reći da nešto poruča (npr. policija poruča, građani poručaju), već poručuje, poručuju. Kada želimo nekome nešto predložiti, dati povoljno mišljenje, onda obično upotrebljavamo nesvršeni glagol preporučivati.

Ako vas preporučivati zbunjuje, usporedite ga s njemu sličnim glagolima poručivati, isporučivati. Jasno je da ćemo reći poručujemo vladajućima da nešto promijene i paket se isporučuje u roku od tri dana. Prema tome, logično je da onda nije pravilno preporučamo vlastima da nešto promijene i preporuča se da paket preuzmete odmah, već preporučujemo i preporučuje se.

Ilustracija Lektorski dnevnik Foto: DNEVNIK.hr

Poznate li dobrog vodiča?

Slična situacija kao s preporukama jest i s poznavanjem: Poznam ljude koji idu na skijanje nekoliko puta godišnje. Poznamo osobu koja tečno govori pet jezika. Poznate li koga iz Engleske? U čemu je pak tu problem?

Glagol o kojem se radi glasi poznavati, a ne poznati. Konjugira se jednako kao primjerice dodavati, zadavati, a njegovi oblici redom glase: poznajem, poznaješ, poznaje, poznajemo, poznajete, poznaju. Dakle, želite li reći da znate neku osobu, reći ćete da je poznajete.

Pročitajte i ovo Ilustracija, koncert Čija majka crnu vunu prede Zašto je Zdravko Čolić u pravu, a TBF nije?

Nije rijetkost čuti kako ljudi umjesto pravilnog oblika upotrebljavaju glagole s nastavcima s kojima ne bi trebali. Ponekad je to zbog njihova narječja, a katkad se radi o jezičnim pogreškama. Ipak, kad je riječ o standardu, koji zapravo svi učimo, postoje pravila kojih se treba držati, a upravo to vrijedi za glagole preporučivati i poznavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene