Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nabavljeno 250.000 brzih testova

Beroš najavio veće plaće zdravstvenim radnicima, progovorio i o kažnjavanju za nepridržavanje mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vili Beroš, ministar zdravstva, najavio je da će zdravstveno osoblje biti nagrađeno na plaći za prosinac. Potvrdio je i da će se kažnjavati oni koji ne budu poštovali mjere koje stupaju na snagu u subotu.

"Došlo je vrijeme da razmislimo o nagrađivanju zdravstvenih radnika. Već se definiraju neke izmjene kako bi se zdravstveni radnici nagradili već na plaći za prosinac", poručio je iz izolacije Vili Beroš, ministar zdravstva, koji se još uvijek oporavlja od zaraze koronavirusom.

Beroš kaže da je među zdravstvenim djelatnicima njih čak 1121 u samoizolaciji, dok je 5595 ozdravljenih. 

Što se tiče zabrane kontrole popunjenosti javnog prijevoza s više od 40 posto kapaciteta, Beroš kaže da bi odgovornost trebala biti i na svima nama. "Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 posto, ne moramo ući", rekao je Beroš u razgovoru za N1.

Iako su mjere u proljeće dale rezultate i bez propisivanja kazni, Beroš kaže da je sada drukčije. "Nismo se pokazali jednako odgovornima, što je velika šteta jer sad moramo potegnuti za oštrim mjerama i kažnjavanjem. Moram priznati da je to nepravedno zbog svih građana koji su se pridržavali mjera", rekao je Beroš.

I dalje ne smatra da je Kolona sjećanja u Vukovaru bila problematična, a povukao je paralelu s procesijom na svom rodnom otoku. "Procesija na Hvaru - jedan takav povijesni fenomen koji nije iznjedrio niti jedan slučaj zaraze. Bolje je propisati epidemiološki okvir nego raditi na nekim zabranama", kaže Beroš na pitanje je li Stožer u postupanju bio nedosljedan.

 

 

Potvrdio je i da se jutros čuo s Ivanom Đikićem, znanstvenikom koji ga je kritizirao zbog antigenskog testiranja. "Poželio sam se čuti s njim i obećao mu da ću sve ono što ga zanima objasniti. Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti", kaže Beroš.

 

 

Đikić je naveo da je jedan član znanstvenog savjeta u sukobu interesa. "Rekao mi je to, ali ne znam o kome se radi. Pozabavit ću se time svakako", kazao je Beroš.

Komentirao je relativno visoku cijenu PCR testiranja.

"PCR testovi u Sloveniji i Austriji skuplji su nego u Republici Hrvatskoj, koliko mi je rekao ravnatelj HZJZ-a. Molim vas da mi kažete ako imate drugačije informacije. S obzirom na kompleksnost situacije, kroz proces Ministarstva gospodarstva dogovaraju se cijene i sve ostalo", kaže.

Pročitajte i ovo Ivan Đikić povećati broj testiranja Đikić podržao nove mjere, premijeru udijelio nekoliko savjeta: "Obavezno uvedite kazne za sve koji ih krše"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaustavila ga policija O čemu je razmišljao? Puljanin zaražen koronom s još jednom osobom krenuo u kupovinu

Priznao je da se gubitkom praćenja kontakata zbog opterećenja epidemiološke službe došlo u "nezavidnu situaciju".

"Kao jedan od načina rješavanja tih problema vidim korištenje brzih antigenskih testova. To je ono što smo nekad ranije radili praćenjem kontakata. Stoga smo nabavili više od 250 tisuća brzih antigenskih testova kako bismo ih što prije upogonili. Na taj način ćemo moći sve pozitivne brže izolirati i tako spriječiti širenje bolesti", rekao je Beorš za N1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene