Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povećati broj testiranja

Đikić podržao nove mjere, premijeru udijelio nekoliko savjeta: "Obavezno uvedite kazne za sve koji ih krše"

Ivan Đikić
Ivan Đikić Foto: DNEVNIK.hr
Ivan Đikić, ugledni hrvatski znanstvenik, podržao je najnovije vladine mjere za suzbijanje epidemije.

Predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Premijer, Vlada RH i Stožer će imati moju stručnu podršku u provođenju, rekao nam je ugledni znanstvenik Ivan Đikić, kojeg smo zamolili da prokomentira najnovije mjere za suzbijanje epidemije koje je premijer Andrej Plenković predstavio u četvrtak.

Đikić kaže da će pružiti i stručnu pomoć u komunikaciji pravilnih mjera prema građanima jer mu je jasno da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo. 

"Važno je da se mjere mogu mijenjati, postojati strože ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama. 

Uz podršku želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo što uspješniji u primjeni ovih mjere i da gledamo ipak malo dalje nego samo 4 tjedna:

Točni podaci i jasni parametri.

Ponavljanje opisnih političkih fraza (trenda rasta, pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni za građane u ovoj kriznoj situaciji.

Apelirao bih na premijera Vlade RH i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji ce biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna.

Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 sto prije a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

Testiranje

Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera.

Današnji postotak pozitivnih na testiranju je 35%. Taj broj moramo spustiti ispod 15% a poželjno ispod 5%. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20.000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i vise dok ne padnemo ispod 15% pozitivnih.

Kazne

Obavezno je uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca uključujući i političare ignoriraju mjere i dovode do urušavanja djelotvornosti mjera i oštećenju zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne zemlje EU-a i izrazito su važne u današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

Iskrenost u javnoj komunikaciji

S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom (preko tisuću ljudi). Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Orlando Lopac, vlasnik fitness centra FITNESSI, VJENČANJA, RESTORANI... Vlasnik teretana zbog mjera ne krije razočaranje, a ni oni više neće plesati s virusom: "Pad prometa je toliki da već mjesecima radimo s gubitkom"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mobilizirana i opremljena Arena je spremna za nove pacijente, Božinović otkrio koga će tamo smještati: ''Vidjet ćemo kada će to biti''

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stožera, nije primjerena. Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji, te pronaći model zajedničkog djelovanja i motiviranosti građana i gospodarstvenika u RH.

Dugotrajna strategija RH u borbi protiv covid-19

Neophodno je sto prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021 godine. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje ce građani i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom sljedeće godine", zaključuje Đikić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene