Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASILJE NAD ŽENAMA

13 osmrtnica na Markovu trgu: ''Femicid je moguće predvidjeti, obrazac do njega dobro je poznat''

Aktualno Galerija Prosvjed protiv femicida u Saboru - 2 Prosvjed protiv femicida u Saboru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv femicida u Saboru - 1 Prosvjed protiv femicida u Saboru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv femicida u Saboru - 3 Prosvjed protiv femicida u Saboru - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed protiv femicida u Saboru - 4 Prosvjed protiv femicida u Saboru - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prosvjed protiv femicida u Saboru - 5 Galerija 1/6 >>
Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) upozorila je u utorak akcijom "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje" na Markovu trgu da je Hrvatska treća najgora zemlja u EU-u po broju femicida te pozvala na osmišljavanje nacionalne strategije za suzbijanje i prevenciju femicida. Njihovu zahtjevu pridružile su se i oporbene zastupnice.

Članice Ženske mreže Hrvatske održale su akciju u 11 gradova diljem Hrvatske - Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Vukovaru, Rijeci, Bjelovaru, Belom Manastiru i Korenici.

Traže donošenje nacionalne strategije za sve oblike nasilja, poštivanje i dosljednu provedbu Istanbulske konvencije, da se nasilje nad ženama kažnjava kazneno, a ne prekršajno poput vožnje u tramvaju. Zahtijevaju i da se femicid tretira kao zasebno djelo u hrvatskom zakonodavstvu i praksi.

"Istraživanja Europskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju značajnu korelaciju između manjka nacionalnih strategija za suzbijanje i prevenciju femicida i incidencije femicida", kazala je Dorotea Šušak iz ŽMH-a pozivajući na osmišljavanje strategije i njezinu primjenu u pravnom, psihosocijalnom i svakom drugom kontekstu.

U sklopu akcije, održano je 13 minuta šutnje za 13 ubijenih žena u ovoj godini, a sudionice su simbolično držale 13 osmrtnica na kojima su pisala mjesta, načini i počinitelji tih ubojstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZNIO OBRANU NA SUDU S 15 divljačkih udaraca čekićem usmrtio ženu, ovako se branio: "Između pokojne supruge i mene vladala je čista ljubav"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POČINITELJ PRIVEDEN Strava u Vukovaru: U obiteljskoj kući napao i teško ozlijedio ženu, od zadobivenih ozljeda preminula je u bolnici

"Nasilje eskalira jer ovu Vladu nije briga. Ovu Vladu nije briga za žene, nije ju briga za to da smo među najgorima po broju femicida u Europskoj uniji", ustvrdila je Sanja Juras.

Akcija je održana na dan obilježavanja sjećanja na 14 tragično poginulih studentica koje je ubio naoružani muškarac na Sveučilištu u Montrealu 1989. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STOP NASILJU NAD ŽENAMA ''Mislila sam da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44''

Oporbene saborske zastupnice pridružile su se u utorak zahtjevu Ženske mreže Hrvatske da Vlada donese nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama, a ženama ubijenim ove godine, njih 13, posvetile su petominutnu šutnju.

Tražimo i da se femicid definira kao specifično kazneno djelo i da se izmjenom zakonodavnog okvira omogući kažnjavanje nasilja nad ženama isključivo putem kaznene sfere, rekla je u ime zastupnica Marijana Puljak (Centar).

Za njenog govora za govornicu je izašlo desetak oporbenih zastupnica s plakatima na kojima su pisala mjesta, način i ubojice žena.

Prosvjed protiv femicida u Saboru - 2 Prosvjed protiv femicida u Saboru - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Femicid je moguće predvidjeti, obrazac do njega dobro je poznat

Puljak je upozorila da femicid, kao najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja, u Hrvatskoj "poprima užasne razmjere", da stopa ubojstava kontinuirao bilježi porast, da se po broju femicida Hrvatska svrstala u tri najgore zemlje Unije.

Od početka ove godine ubijeno je 13 žena, naglasila je i upitala se zašto te odgovorila – zato što su žene.

Podsjetila je da je femicid specifična vrsta ubojstva koju je moguće predvidjeti, da je obrazac nasilja koji do njega dovodi vrlo dobro poznat.

Pročitajte i ovo Psihologinja Lorena Zec - 3 PSIHOLOGINJE ZA DNEVNIK.hr Zločin i kazna: Je li Hrvatska zemlja koja voli nasilje i mrzi žene i jesu li svjedoci zločina u Rijeci nasilnici ili žrtve?

Pročitajte i ovo Obiteljsko nasilje - Ilustracija - 3 CRNI NIZ BEZ KRAJA Zločin bez kazne: ''Zlostavljač može biti čak i financijski nagrađen za nasilje nad ženom i djecom''

Šest majki ove je godine ubio sin, pet djevojaka i žena partner ili bivši partner, dvije žene ubio je poznanik. Ni jedno od tih ubojstava nije se dogodilo slučajno, kazala je i naglasila kako je baš svako ubojstvo posljedica opće tolerancije prema nasilju nad ženama, vidljive kroz relativizaciju problema, preblage kazne počiniteljima, preslabu podršku žrtvi.

Uz poruku ''Ni jedna žena manje, ni jedna žrtva više'', Urša Raukar Gamulin (ZLB) svojih pet minuta za govor na slobodnu temu posvetila je šutnji za 13 ubijenih žena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene