Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA U SABORU

O ustavnim promjenama: ''Pravo na pobačaj nestalo je po nalogu Kaptola u jednom danu, na putu od Krka do Zagreba''

Zastupnici u Saboru raspravljali su o izmjenama Ustava koje se tiču isključivo referenduma i s njima povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. HDZ je uvjeren u postizanje dvotrećinske većine, no oporba ustrajava da se na ustavnoj razini riješi pitanje pobačaja.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković uvjeren je da će se uspjeti postići konsenzus oko promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma.

Međutim, oporba od poznatih kritika na predložene ustavne promjene ne odustaje. Ponovila ih je opet i u Saboru te poručila HDZ-u da, ako želi njene glasove mora čuti i njene zahtjeve. Iz HDZ-a, pak, poručuju da ustrajavanje na, kako tvrde, partikularnim, stranačkim interesima neće dovesti od potrebne dvotrećinske većine.

Ističu i da se sada rješava samo pitanje referenduma, no dio oporbe, onaj s lijevog spektra ne želi odustati od toga da se na ustavnoj razini riješi pitanje prava na izbor svake žene, a koji uključuje i mogućnost pobačaja.

Krampus na Markovu trgu

Samo zasjedanje počelo je tradicionalno - zahtjevima za stanku, a danas i poklonom za šefa parlamenta. Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar poklonio je zlatnu šibu predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću što je izazvalo smijeh među prisutnima s obzirom na to da je danas Sveti Nikola, a Jandroković je poručio: ''Ovo je za sve nas!''

Nakon toga je prvi čovjek visokoga doma dajući riječ Nikoli Grmoji iz Mosta njemu i ostalim Nikolama i Nikolinama u Saboru čestitao imendan.

Nakon ležernog početka uslijedila je rasprava u kojoj nijedna od strana od svojih stavova nije odstupala. Barem ne zasad. Pojedini su, međutim, tvrdili da se u pozadini odvija nešto posve drugo, odnosno da vladajući žele ''slomiti'' dio oporbe i pridobiti njihovu podršku za predložene ustavne promjene.

Ustav na braniku ljudskih prava

''Ako želite naš glas za ustavne promjene, ugradite u njih osigurač kojim će se onemogućiti bilo kakva erozija ljudskih prava, a osobito prava žena na izbor'', poručila je Vesna Nađ iz Socijaldemokrata.

SDP-ov Peđa Grbin upozorio je da vladajući nisu uvažili stavove svih koji sudjeluju u promjeni Ustava: ''To samo pokazuje da nositelj promjene, vladajući, još ne razumiju da bez uvažavanja stajališta drugih do promjene Ustava neće doći''.

Nakon što je kazao da Klub SDP-a u ovoj fazi ne može podržati predloženo, javio se Hrvoje Zekanović i poručio: ''Ubijanje nerođenih je dozvoljeno zakonom i nije mi jasna želja ljevice da se taj loš zakon implementira u Ustav''.

''Pravo na pobačaj treba vratiti u Ustav''

''Pravo na pobačaj je bilo upisano 1990. u nacrt Božićnog Ustava i nestalo po nalogu Kaptola u jednom danu, na putu od Krka do Zagreba'', kazala je Katarina Peović iz Radničke fronte i naglasila da to pravo treba vratiti u Ustav zbog niza razloga.

Željko Sačič iz Hrvatskih suverenista predložene promjene vidi kao namjeru vladajućih da se u potpunosti dokine neposredna demokracija i smatra da ih treba odbaciti: ''Uvjeti koje ste naveli, umrtvit će svaki pokušaj narodne inicijative''.

''Ako želi opstati, Hrvatska mora prestati biti HDZ-ova'', kazala je Dalija Orešković iz Centra, a kad je riječ o predloženim ustavnim promjenama, tvrdi da se tu ne radi o želji HDZ-a da popraviti odredbe o referendumu, da to je samo alibi: ''HDZ želi pokazati može li žetonizirati dio oporbe, a upravo to ovih dana i čini''.

Ako želite otvoriti raspravu o stvarnim promjenama Ustava, na takav dijalog smo spremni, zaključila je.

''Pozivam oporbu da prestane pregovarati s vladajućima''

''Pozivam oporbu da prestane pregovarati s vladajućima. Čemu daljnji pregovori oko izmjene Ustava, ali i obuke ukrajinskih vojnika, kazao je Mostov Nikola Grmoja, a Davor Dretar iz Domovinskog pokreta se pita kako raspravljati o referendumu kad se uopće ne zna koliko birača imamo: ''U startu je potpuno nelogično i nelegitimno razgovarati o ustavnim promjenama dok se popisi birača ne srede''.

HDZ-ov Branko Bačić nije osporio da postoje oprečni stavovi o pobačaju te da i HDZ ima neke svoje stavove što bi trebalo ući u Ustav, ali ih nisu isticali, jer znaju da se u tom dijelu neće postići konsenzus: ''Ako inzistiramo samo na partikularnim, stranačkim interesima, nećemo postići potrebnu većinu''.

Promjene se odnose samo na referendum

Prema prijedlogu nacrta promjene Ustava, što ga je zastupnicima poslao Odbor za Ustav, a predstavio Bošnjaković, broj birača koji mogu zatražiti raspisivanje državnog referenduma smanjio bi se s dosadašnjih 360.000 (10 posto od ukupnog broja birača) na 250.000 birača.

Smanjio bi se i kvorum odlučivanja na referendumu s 33 na 30 posto od ukupnog broja birača kada je riječ o promjeni Ustava ili organskog zakona.

Kada je riječ o izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, propisalo bi se da je za izbor ustavnih sudaca potrebno dvije trećine, odnosno 101 glas, saborskih zastupnika.

U odnosu na dosadašnji nacrt, dogovoreno je da se briše odredba o nemogućnosti referenduma o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti Sabora, Vlade ili predsjednika Republike jer izaziva nedoumice.

Briše se i odredba o prethodnoj kontroli referendumskog pitanja koju bi po službenoj dužnosti provodio Ustavni sud, ostaje kontrola na zahtjev 15 zastupnika, Vlade ili predsjednika Republike.

''Ove promjene se odnose isključivo na pitanja referenduma'', istaknuo je Bošnjaković. Podsjetio je da se oko izmjena Ustava raspravljalo na nekoliko sjednica Odbora te opetovao uvjerenje da će nakon rasprave na plenarnoj sjednici i dodatnih konzultacija s klubovima doći do konačnog prijedloga i promjene Ustava.

Odmah na početku pregovora jasno je poručeno da se promjene odnose isključivo na referendum i da se neće otvarati druga pitanja poput pobačaja jer bi se oko toga teško dogovorili, ponovio je Bošnjaković.

''Kozmetičke promjene, samo to''

''Žene su većina u Hrvatskoj i ista ta većina je kontinuirano izložena poniženjima i nemogućnosti ostvarenja osnovnog zdravstvenog prava'', upozorila je Sandra Benčić iz Kluba ZLB-a.

''Nema potrebe da se tako nešto ugradi u Ustav jer postoji zakon koji to pitanje vrlo pristojno regulira, možda je veći problem provedba tog zakona nego da to bude u Ustavu”, kazao je Bošnjaković.

Zekanović je ocijenio smiješnim povezivanje izmjena Ustava vezanih za referendum s pobačajem smiješnim i izgubljenošću u političkom prostoru: ''Hvataju se jedine teme na kojoj mogu zaraditi neki jeftini politički bod''.

''Ono je kozmetička promjena pogotovo ako zna da se popisi birača i stanovništava nisu usklađeni'', kazao je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista upozorio je da je u Hrvatskoj dosad bilo samo nekoliko referenduma. Upitno je koliko će ove promjene pomoći da ih bude više, a na to mu je Bošnjaković odvratio da nije riječ samo o kozmetičkim izmjenama.

Dalija Orešković je upozorila da pitanje popisa birača nije do kraja sređeno, a požalila se i da nisu dobili poziv kad se raspravljalo o ustavnim promjenama, a na to joj je Bošnjaković rekao da će to provjeriti.

Zašto vladajući ne žele uređeno izborno zakonodavstvo?

Sređivanje popisa birača i nejednakost izbornih jedinica, pitanja su koja nisu sređena, upozorio je i Grmoja, kojeg je zanimalo zašto se njih nije uredilo.

To su pitanja na kojima treba raditi i urediti ih, kazao je Bošnjaković i dodao da je svjestan da im treba 101 glas da bi promjene prošle.

''Zovete na pregovore, a ukrali ste tri referenduma'', poručio je Mostov Božo Petrov koji je kazao da se ovdje uopće ne radi o olakšavanju referenduma: ''Ne smeta vama fiktivni broj birača, niti problem izbornih jedinica, vama smeta referendum, iritira vas uopće mogućnost da se građani udruže i iznesu svoje mišljenje. Hvala što ste pokazali do čega vam je stalo i čega se bojite''.

''Nemojte za Judine škude prodavati svoj obraz'', zavapio je Sačić prema oporbi strahujući da će doći do određenih ustupaka oko dobivanja podrške.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a ocijenila je da su se vladajući kod promjene Ustava postavili na način "uzmi ili ostavi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "SVE JE MANJE OTVORENIH PITANJA" Odbor za Ustav usuglasio prijedloge promjene Ustava: Velike izmjene tiču se referenduma

Pročitajte i ovo Izvještaj o pobačajima STATISTIKA HZJZ-A Raste li ili pada broj pobačaja u Hrvatskoj? Dnevnik Nove TV donosi detaljnu analizu

Izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu donose se u tri koraka, u utorak je Sabor bio na drugom koraku. Prvi je napravio u srpnju kada je odlučio da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Katarina Peović Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene