Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a baš je vruće

Zabranjeno kupanje: Cijanobakterija pronađena na popularnom kupalištu

Kupalište Bajer u Osijeku
Kupalište Bajer u Osijeku Foto: Vlado Kos/Cropix
Cijanobakterije mogu biti opasne za ljudsko zdravlje.

Zbog povećanja broja cijanobakterija do daljnjega je zabranjeno kupanje na jezeru Bajer u osječkom naselju Jug 2, izvijestila je u utorak osječka Gradska uprava.

U priopćenju navode kako su 18. kolovoza djelatnici Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije proveli uzorkovanje vode za kupanje na Bajeru u naselju Jug 2.

Dodaje se kako je vizualnim pregledom kupališta utvrđena mogućnost prisutnosti cijanobakterija, pa je Zavod za javno zdravstvo izdao preporuku o izbjegavanju kupanja na tome jezeru, dok se ne provedu dodatne analize.

Dodatna ispitivanja potvrdila su povećanu brojnost cijanobakterija, stoga obavještavamo građane da se za lokaciju Bajer na Jugu 2 izdaje zabrana kupanja. Djelatnici Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo će nastaviti praćenje kakvoće vode za kupanje na navedenoj lokaciji, poručuju iz osječke Gradske uprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašna tortura Užas u metrou: Satima silovao i zlostavljao 18-godišnjaka. "Kamere su sve snimile, nije se mogao braniti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad u Srbiji UZNEMIRUJUĆI VIDEO Nasilni bivši muž ugrizao ženu nasred ulice, na obrazu ostao trag njegovih zuba: "Rekao je da će je ubiti"

Cijanobakterije ili modrozelene alge najčešće obitavaju u slatkoj vodi. Pri cvjetanju vode odnosno razmnožavanju cijanobakterija troši se kisik, a u trenutku kad kisika nestane dolazi do odumiranja stanica cijanobakterija i oslobođenja cijanotoksina u okolnu vodu. Cijanotoksini mogu biti opasni za ljudsko zdravlje ako se oslobode u vodu koja se koristi za piće, ali mogu izazvati i iritaciju na koži te druge tegobe. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene