Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada Novog Zelanda slavi 150. godišnjicu doseljavanja Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati na Novom Zelandu ove godine posebno svečano obilježavaju Dan državnosti RH, jer se podudara s obilježavanjem 150. godišnjice njihova naseljavanja u toj zemlji, izjavio je u srijedu novozelandski ministar za etničke zajednice Chris Carter.

Kako bi obilježila tu veliku godišnjicu, novozelandska Vlada održat će 29. srpnja prigodnu svečanost u parlamentu na kojoj će odati počast doprinosu koji su Hrvati dali Novom Zelandu u proteklih 150 godina, izvijestili su mediji u Wellingtonu, glavnom gradu te pacifičke otočne države, smještene jugoistočno od Australije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

"Danas je poseban dan za Hrvate dok obilježavaju svoj Nacionalni dan, kada je formirana moderna hrvatska država 1991. Toplo pozdravljam Hrvatsku i njezine ljude, i posebno one hrvatskog podrijetla na Novom Zelandu, i veselim se proslavi s njima u Parlamentu idućeg mjeseca", rekao je ministar Carter u priopćenju novozelandske vlade, koje je prenio news portal Scoop.

Proslava 150. godišnjice doseljavanja Hrvata na Novi Zeland i njihova doprinosa kulturi te zemlje, održat će se u utorak 29. srpnja, u zgradi Parlamenta u Wellingtonu.

"Prvi doseljenici iz tadašnjeg Austro-ugarskog carstva stigli su 1858. i tijekom idućih naraštaja nazivani su Dalmatincima, Jugoslavenima, a sada se izjašnjavaju kao Hrvati", rekao je ministar Carter.

"Mnogi su uspjeli na poljima kauri gume na dalekom Sjeveru, radeći u snažnim obiteljskim skupinama i zajednicama", dodao je.

Kauri guma, fosilizirana smola istoimenog stabla, koja se kopala na Sjevernom otoku Novog Zelanda krajem 19. i početkom 20. stoljeća, bila je tada glavna sirovina u proizvodnji premaza i politura za zaštitu namještaja, i izvozila se u Europu, SAD i drugdje, a mnogim hrvatskim doseljenicima to je bio prvi posao koji su našli.

"Drugi Hrvati začeli su našu industriju vina i još uvijek su povezani s najboljim vinima koje Novi Zeland danas proizvodi", rekao je ministar Carter.

Najpoznatiji među hrvatskim vinarima na Novom Zelandu, Nikola 'Nick' Nobilo iz Lumbarde na Korčuli, koji je umro u kolovozu prošle godine u 94. godini, 1943. prvi je počeo saditi kvalitetne vinske sorte, da bio poslije postao najvećim proizvođačem vina na Novom Zelandu, glasovit u svijetu po svom nagrađivanom 'sauvignon blancu'. Njegova vinarija Nobilo Vinters, danas je dio američke korporacije Consellation Vines, a vina Nobilo prodaju se u Australiji, Aziji, Europi i SAD-u.

Hrvatska zajednica, koja prema popisu iz 2001. broji nešto više od 2.500 članova, dala je značajan doprinos životu Novog Zelanda na brojnim područjima, uključujući sport, glazbu, umjetnost, industriju i prosvjetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene