Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras u provjerenom,

Dijete joj "doji" nepoznata žena, ekipa Provjerenog omogućila im je da se vide: ''Ja je smatram njegovom drugom majkom, hvala joj...''

Banka humanog mlijeka - 10
Banka humanog mlijeka - 10 Provjereno
Aktualno Galerija Banka humanog mlijeka - 11 Banka humanog mlijeka - 11 Foto: Provjereno Banka humanog mlijeka - 10 Banka humanog mlijeka - 10 Foto: Provjereno Banka humanog mlijeka - 9 Banka humanog mlijeka - 9 Foto: Provjereno Banka humanog mlijeka - 8 Banka humanog mlijeka - 8 Foto: Provjereno +6 Banka humanog mlijeka - 7 Galerija 1/11 >>
Elder, malena beba palčić, ima tek 900 grama i najmlađe je dijete petrinjske obitelji stradale u potresu. Njega hrani nepoznata žena - sve zahvaljujući banci mlijeka i ženama koje nesebično daruju dio sebe. Kamere Provjerenog ušle su u prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj, ali i zabilježile dirljivi trenutak susreta dviju majki koje do sada nisu ni znale jedna za drugu, a zauvijek će ostati povezane.

Obitelji Elvire Šunjić potres je okrenuo život naglavačke. Izgubili su dom te se s četvero djece preselili u nekoliko kvadrata petrinjskog kontejnera. Elvira je u tom periodu bila u visokorizičnoj trudnoći, a uslijed svog stresa došlo je do prijevremenog porođaja. Uslijed toga kod Elvire nije došlo do stvaranja mlijeka, pa je palčić Elder svoju borbu nastavio u zagrebačkoj bolnici.

''Porod je krenuo naglo, neočekivano i sve se dogodilo u nekoliko minuta. Mi nismo uopće očekivali da je on živ. Međutim, on je disao'', priča majka Elvira.

U cijeloj toj borbi malenom Elderu pomaže majčino mlijeko koje dobiva od donorica. Jedna od njih je i Petra, koja se svakog jutra izdaja.

''Ispunjena sam. Baš sam sretna. Možda se taj osjećaj više pojačao kada sam dobila svoje dijete. Ta motivacija je tu svaki dan. To je stvarno sreća koju svatko zaslužuje, tako da je i sam taj čin na neki način i podrška tim roditeljima da nisu sami'', kazala je.

Pročitajte i ovo Ivana Paradžiković Nakon 15 godina Ivana Paradžiković: "Vrijeme je za nove profesionalne izazove"

Banka koja život znači otvorena je prije godinu i pol dana s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj to nije dostupno, osigura mlijeko donirano od drugih žena dojilja. Na samom početku dočekali su ih problemi - prvo pandemija, a onda i potres.

''Promet je bio blokiran, nije bilo komunikacije, mi smo tada radili u nemogućim uvjetima, bez grijanja u potresom razrušenoj bolnici, ali pasterizirali smo svaki dan'', kaže doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju. Zbog potresa majke i djeca iz Petrove bolnice bili su razdvojeni, pa su sva djeca dobila mlijeko upravo iz njihove banke.

Pročitajte i ovo Provjereno: Problemi s uzdrmanim zdravstvenim sustavom - 3 Vili Beroš na izlaznim vratima Nove afere u već kaotičnom sustavu, živce gube i liječnici i pacijenti: "Čovjek se osjeća kao brodolomac na oceanu bez pojasa za spašavanje“

Kako je rođen sa samo 810 grama i 35 cm, Petrino mlijeko malenom Elderu nije samo hrana već je i lijek, a na tome joj majka Elvira beskrajno zahvaljuje: ''Ja tu ženu smatram njegovom drugom majkom jer mu je dala hranu. Hvala joj...'' Dvije su to žene koje se ne poznaju, koje se nikada nisu vidjele ni čule, a koje veže neraskidiva veza. Ekipa Provjerenog omogućila im je da se čuju i vide, pa makar i virtualno, a dirljivi susret i cijelu priču ne propustite pogledati u večerašnjoj emisiji Provjerenog od 23 sata na Novoj TV!

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene