Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura"

Aktualno Galerija Pada cijena šećera - 5 Pada cijena šećera - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pada cijena šećera - 4 Pada cijena šećera - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pada cijena šećera - 3 Pada cijena šećera - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pada cijena šećera - 2 Pada cijena šećera - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pada cijena šećera - 1 Galerija 1/5 >>
Iako će brojne stvari poskupiti šećer će pojeftiniti. U cijeloj Europi se pojavio višak šećera zbog nekontroliranog uvoza iz Ukrajine.

U moru poskupjelih namirnica jedna bi uskoro mogla pojeftiniti, a to je šećer, čija je cijena danas dvostruko veća nego prije nekoliko godina.

Razlog je masovan uvoz šećera iz Ukrajine, koji je preplavio tržište Europske unije. Od kada su toj zemlji, zbog rata, ukinute uvozne carine, količina ukrajinskog šećera je udeseterostručena i nastavlja rasti.

Kilogram šećera u Hrvatskoj trenutačno stoji oko 10 kuna, odnosno euro i 30 centi, a sladak okus pojeftinjenja potrošači bi mogli osjetiti za nekoliko mjeseci, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Stigli prvi BBB - 1 Kakva farsa Mogu li pristigli Boysi na derbi s Hajdukom? "Dinamo čeka da policija povuče prvi korak, a policija prikuplja informacije"

Jer, cijene padaju kada rastu količine. Cijena šećera na europskom tržištu već je pala s 1000 na 800 eura po toni.

Sve to moglo bi dovesti i do novih poremećaja, Osječani su tome već svjedočili kada su prije dvije godine ostali bez svoje stoljetne šećerane. Od ukupno tri šećerane u zemlji, Hrvatska industrija šećera danas ima samo jednu.

Dotukle su je višegodišnji pad cijena koji je doveo i do pada proizvodnje osnovne sirovine, šećerne repe.

Prije ulaska u EU šećernu repu na svojim oranicama uzgajalo je 1200 proizvođača, ove godine u kampanji je repu predalo svega njih 350.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u susjedstvu Lovci pronašli obezglavljeno tijelo u fazi raspadanja

S rekordnih 1,58 milijuna tona šećerne repe iz 2007. godine, danas smo na 600.000 tona. Izgubili smo i samodostatnost u proizvodnji šećera, sa 135 pala je na 80 posto. Zato je uvoz rastao, prošle godine bio je 18 posto veći od izvoza, a bili smo zemlja izvoznica šećera.

Ove godine domaća se proizvodnja konačno počela oporavljati, cijene su se stabilizirale, a posebnim programima u spas, nekad unosnog posla, uključilo se i Ministarstvo poljoprivrede. Šećer iz Ukrajine sve bi to mogao izbaciti iz tračnica.

Probleme već imaju Slovačka, Češka i Poljska. Na hrvatskim policama ukrajinski šećer ne očekuje se u velikoj mjeri, ali posljedice za već krhku proizvodnju mogle bi biti goleme.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene