Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak poznatog financijaša

Umro bivši guverner HNB-a Pero Jurković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pero Jurković, profesor emeritus na Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Hrvatske narodne banke, preminuo je u 75. godini života.

Rođen je 1936. u Brštanici u općini Neum, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1976. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje" Numizmatička kovanica S prigodnim motivima HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Trsatski zmaj"

 

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Jurković je između ostalih od  1980. radio profesor kao javnih i poslovnih financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Dužnost guvernera Hrvatske narodne banke obnašao je od 1992. do 1996. godine, a potom je do 2000. bio savjetnik Predsjednika Republike. Utemeljitelj je Hrvatskog instituta za bankarstvo i osiguranje u Zagrebu te njegov prvi ravnatelj.

 

Bio je voditelj i predavač na nekoliko poslijediplomskih studija u zemlji i inozemstvu. Objavio je i tristotinjak znanstvenih i stručnih radova, od kojih dvadesetak u inozemstvu, te knjiga iz područja javnih i monetarnih financija, društvenih djelatnosti i fiskalne politike. Za svoj rad dobio je niz nagrada i priznanja među kojima su "Božidar Adžija", "Mijo Mirković" te "Blaž Lorković".

 

Ispraćaj Pere Jurkovića bit će u petak 21.siječnja u 10,50 sati na Mirogoju, a ukop će biti idućeg dana u 14 sati na groblju Brštanica-župa Hrasno (općina Neum, BiH).

 

Komemoracija će biti u petak, 21. siječnja u 9 sati na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. (HINA)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene