Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi u svijetu

Zakrpa na srcu: Dosad nezabilježenim zahvatom splitski liječnik spasio Ivana od sigurne smrti

Aktualno Galerija Odjel kardiologije KBC-a Split - 1 Odjel kardiologije KBC-a Split - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odjel kardiologije KBC-a Split - 2 Odjel kardiologije KBC-a Split - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Šušnjara Ivan Šušnjara Foto: DNEVNIK.hr +0 Mate Peričević Galerija 1/4 >>
Jedan je splitski liječnik učinio gotovo nemoguću stvar. Operirao je srce do sada nezabilježenom metodom u medicinskoj literaturi.

Nakon akutnog infarkta prognoze za ovog Sinjanina nisu bile dobre, ali zahvaljujući inovativnoj metodi koju je izveo tim splitske kardiokirugije, 65-godišnjak uskoro će kući.

''Ima devet, deset dana. Dobro se osjećam. Doktor je dobar i svi su dobri'', zadovoljan je Ivan Šušnjara kojem je ovo nova prilika za život.

Pred njima je bio izazovan zadatak. Sanirati rupu na srcu promjera šest centimetara. ''Bez operacije je smrt stopostotna, a u tijeku operacijskog zahvata postoji visoki rizik mjeren otprilike sedamdeset posto za smrtnim ishodom'', pojasnio je  pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split Mate Peričević.

Pa su se odlučili na pionirski zahvat zbog kojeg su satima bili u operacijskoj dvorani, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan. ''Cijeli tim se sastoji sigurno od deset ljudi, a što se tiče trajanja operacije ona sveukupno traje nekakvih osam sati sigurno, od ulaska pacijenta do izlaska iz sale'', istaknuo je subspecijalist kardijalne kirurgije Stjepan Ivanković.

Operacija je zahtjevnija i od transplantacije srca. ''Rupa koja je nastala uslijed infarkta kod ovog pacijenta ima dijametar šest centimetara. Znači imali smo između tri i četiri milimetra tkiva srca na koje smo morali ušiti zakrpu'', rekao je Peričević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "To je njegov izbor" Obrisali ga s liste za transplantaciju srca jer se nije cijepio: "Organa je malo, nećemo ih dijeliti nekome tko ima male šanse za život..."

Pročitajte i ovo Zaklada Ana Rukavina: Mario i Lada - 2 Plemenit čin Transplantacija prerasla u neraskidivo prijateljstvo: ''Postaje čak i obitelj, ne postoji ništa veće od toga što se meni dogodilo''

Korištena je posebna kolegenska mrežica što, kažu nam, dosad nije zabilježeno u medicinskoj literaturi. Dodaju da se na nju lijepe matične stanice iz krvi bolesnika i staničnom signalizacijom se te stanice razvijaju u pripadajuću strukturu.

''Mi vjerujemo da će kroz nekoliko mjeseci tu zapravo izrasti novi srčani mišić. Pacijent već sada može normalno živjeti'', kazao je Peričević. Nakon afere s mitom na ovom odjelu, koja još čeka svoj sudski epilog, došlo je do novog ekipiranja i transfera ovih liječnika iz KBC-a Zagreb u Split.

''Mi želimo raditi najmoderniju i najbolju karidijalnu kirurgiju koja se trenutačno radi u svijetu'', zaključio je Ivanković. I ne skrivaju da su im ambicije velike. Postati ponajbolji centar kardiokirurgije u cijeloj regiji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene