Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosad eutanazirano 25.000 svinja

Svinjogojci u očaju, Grlić Radman trlja ruke: Koliko njegova tvrtka zaradi po kilogramu eutanaziranih svinja koje zbrine?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog afričke svinjske kuge koja je poharala Slavoniju i Baranju eutanazirane su tisuće svinja.

Afrička svinjska kuga izazvala je očaj među tisućama svinjogojaca. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada obećavaju odštete koje ne dolaze. A u cijeloj priči pojavljuje se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tvrtka Agroproteinka, u kojoj baš on ima 20,56 posto udjela, bavi se zbrinjavanjem eutanaziranih svinja. I jedina je takve vrste u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da Grlić Radman u imovinskoj kartici nije naveo dividendu od 2,11 milijuna eura koju je godinama dobivao na konto tvrtke. Taj je biznis jedini te vrste u Hrvatskoj, što ispada vrlo unosno u trenucima dok se događa najveća kriza hrvatskog svinjogojstva.

Eutanazirano je nešto više od 25.000 svinja, a nije poznato koliko će ih još biti eutanazirano. Sve to izaziva golemo nezadovoljstvo seljaka koji traže ostavku ministrice Marije Vučković.

Hrvatska udruga proizvođača svinja navodi da dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji, kao i u mjerama kontrole i suzbijanja Ministarstva poljoprivrede, imaju negativan rezultat.

Pročitajte i ovo Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 2 Stanovnici ogorčeni Hoće li 20.000 pacijenata ostati bez usluga medicinskog laboratorija? "Bit će najteže onkološkim bolesnicima, trudnicama i maloj djeci"

Zato Agroproteinka ima pozitivan rezultat. 

"Ni u kom smislu nismo zaduženi za eutanaziju svinja. Mi dolazimo na poziv veterinarskih inspekcija kako bismo lešine eutanaziranih svinja zbrinuli na način prihvatljiv za očuvanje zdravlja ljudi, životinja i okoliša", rekli su iz Agroproteinke, piše N1.

Pročitajte i ovo Sezona skijanja - 1 Sve je skuplje Mnogi već razmišljaju o omiljenoj zimskoj aktivnosti: Pogledajte koliko četveročlanoj obitelji treba za tjedan dana u apartmanu u Austriji

Pročitajte i ovo Sezona skijanja - 1 Sve je skuplje Mnogi već razmišljaju o omiljenoj zimskoj aktivnosti: Pogledajte koliko četveročlanoj obitelji treba za tjedan dana u apartmanu u Austriji

"Što se tiče cijena, njih određuje Ministarstvo i propisane su još 2013. Cijena je 0,1858 eura za sakupljanje i prijevoz i 0,1659 eura za preradu i spaljivanje, ukupno 0,3517 eura po kilogramu. Ti se troškovi podmiruju iz državnog proračuna i kao takvi subvencija su stočarima, odnosno vlasnicima lešina. Zbog velikog broja pojedinačnih iznosa ta se sredstva isplaćuju direktno nama na temelju svih propisanih evidencija i potvrda", objasnili su iz Agroproteinke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene