Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajući podaci

"Svi, svugdje i svašta": Hrvatska ruši rekorde zaplijenjene droge, mladi posebno ugroženi

Aktualno Galerija Droga - 1 Droga - 1 Foto: DNEVNIK.hr Droga - 2 Droga - 2 Foto: DNEVNIK.hr Droga - 3 Droga - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Droga - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska ruši neslavne rekorde po pitanju zapljene droge. Stručnjaci kažu kako je situacija eskalirala. Drogu smo normalizirali, a mladi su posebno ugroženi.

Neslavne rekorde po pitanju zapljene droge ruši Hrvatska. Dok stručnjaci upozoravaju kako je situacija eskalirala, mladi su posebno ugroženi. Zagrebačka policija svaki dan otkrije barem jedan laboratorij za sintetičku drogu.

"Kolege iz Zagreba otkriju laboratorij marihuane i trebaju im svjedoci, odu u susjedstvo i nađu još jedan", pojasnio je za Dnevnik Nove TV Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga.

Proizvodnja, ponuda, potražnja droge, sve je eskaliralo. Postala je najveći sigurnosni problem.

"Ne samo zbog količine narkotika koji se plasiraju, nego zbog organiziranog kriminala koji prati sve skupa, zbog broja oružanih sukoba, ubojstava, korupcije. Jedna enormna količina novca se stvorila", rekao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Policija u Novom Zagrebu našla razne vrste droga - 2 nema čega nema FOTO "Od igle do lokomotive": Policija mu u stanu pronašla kokain, amfetamin, MDMA, dva pištolja...

Pročitajte i ovo Ilustracija zabrinjavajući trend Bolne erekcije zbog koktela smrti: Sve više mladih uzima formulu za srčani i moždani udar

Raste i količina zaplijenjene droge. Prema podacima za 2021. godinu, policija je pronašla ukupno 256 kg heroina što je 50 puta više nego što ga je bilo prije četiri godine.

Pronašli su i 1190 kilograma marihuane, 745 kilograma kokaina što je sedam puta više nego 2018. godine te 110 kilograma amfetamina, 952 doze LSD-a kojih je 2018. bilo tri puta manje.

"Zadnje tri godine svi, svugdje i svašta. Enormna ponuda, enormna potražnja", pojasnio je Željko Petković iz HZJZ-a.

"Strahovit je pritisak ponude droge. Ima je sve više, svakakve vrste. Dobavni pravci su veliki", rekao je Dražen Rastović iz Službe kriminaliteta droga.

Neki idu i kroz Hrvatsku. Krajem prošle godine u luci Ploče padali su neslavni rekordi. Najprije je u brodskom kontejneru pronađeno 218 kilograma heroina, a nekoliko tjedana kasnije i 61 kilogram kokaina. u vrijednosti od 17 milijuna eura.

Droga je jednostavno postala prihvatljiv stil života, rekli su u MUP-u. Ugrožena skupina su mladi.

"Imaju izuzetno velike zdravstvene probleme, a trošili su samo marihuanu. Radi se o potentnoj, opasnoj drogi", pojasnio je Rastović za Dnevnik Nove TV.

I izuzetno raširenoj. Kod mlađih populacija je najraširenija, poslije nje kreće korištenje psihoaktivnih tvari i stimulansa poput amfetamina i ecstasyja. 

Psihijatar Boris Gracin pojasnio je za Dnevnik Nove TV kakva su ponašanja znak za uzbunu.

"Problemi u školi, problemi u funkcioniranju kod kuće, obavljanja zadaća, povlačenja u sebe, ponašanje koje odstupa od onog ranijeg", pojasnio je Gracin.

Zloupotrebljavaju se i tablete sa psihoaktivnim učinkom. U zapadnoj Europi, pa i Hrvatskoj, one idu na recept. U nekim drugim državama su lako nabavljive pa krijumčari vide priliku za zaradu. Samo ove godine policija je zaplijenila više od 1 500 000 takvih tableta!

"Ti lijekovi mogu biti opasni, mogu sadržavati štetne sastojke. Isto tako čak i da nije ništa u njima samima sporno, njihov način distribucije i skladištenja može dovesti do narušavanja njihove kvalitete", priopćili su iz HALMED-a.

Baš kao što i korištenje droge prije ili kasnije dovede do loših posljedica. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene