Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE VIŠE PRIJAVA

Lavina potresnih svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju ukazala na veliki problem društva. Ministar Božinović o uznemiravanju policajki: ''Sankcija mora biti''

Aktualno Galerija Policija, ilustracija - 4 Policija, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Policija, ilustracija - 1 Policija, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Policija, ilustracija Policija, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija, ilustracija - 3 Galerija 1/4 >>
Broj prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na Akademiji dramskih umjetnosti raste. Glumice su pokrenule pokret ''Nisam tražila'' te je u javnost izašao i slučaj policajki koje je uznemiravao nadređeni kolega.

I dalje raste broj prijava za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na Akademiji dramskih umjetnosti. Trenutačno ima sedam neanonimnih i 13 anonimnih prijava. Pokret ''Nisam tražila'' koji su pokrenule glumice osnažio je i druge žene. Tako je u javnost izašao i slučaj policajki koje je uznemiravao nadređeni kolega.

Četiri policajke s juga Hrvatske odvažile su se prijaviti svojega nadređenog. Tvrde da ih je u više navrata seksualno uznemiravao. Druge je omalovažavao. Dok unutarnja kontrola istražuje navode, prijavljeni policajac i dalje je načelnik postaje.

''Mogu reći da sam zatražio od glavnog ravnatelja detaljnije informacije o samom slučaju'', rekao je ministar Davor Božinović.

Žena u policiji trenutačno je oko 20 posto. Njihovo je uznemiravanje ili omalovažavanje, kaže Božinović, nedopustivo. ''Sankcija mora biti. Naravno mora se utvrditi sve okolnosti, ali mislim da su već one barem u jednom dijelu utvrđene'', izjavio je.

Prošle godine u javnost je dospio slučaj iz Slavonije koji se dogodio tijekom noćnog nadzora zelene granice.

''Nagnuo se prema meni i dirao me po lijevoj nozi, po bedru. Hvatao me za koljeno i pričao mi da je bivši specijalac. Stalno sam micala njegove ruke i tražila ga da prestane'', pisalo je u iskazu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal kod susjeda Uhićen poznati srpski redatelj i učitelj glume, optužen je za gnjusna djela: "Imala sam 17 godina, a on 61"

Pročitajte i ovo Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Podignuta optužnica Strava kod Varaždina: Više puta spolno zlostavljao djevojčicu (14) pa silovao šesnaestogodišnjakinju

Za Sud to nije bilo zlostavljanje jer se dogodilo samo jednom, pa je policajka još snosila i sudske troškove. Iz financijskih razloga privatnu tužbu nije mogla podići.

''Kad smo mi saznale za njezin slučaj, mi smo joj uspjele jedino platiti troškove odvjetnice, međutim svi rokovi su tada protekli jer je čitav teret bio stavljen na nju, a nije sustav odradio ono što je trebao'', komentirala je Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna.

Upravo zbog takvih ishoda mnoge žrtve radije šute.

''Takva djela treba goniti po službenoj dužnosti, a ne na prijedlog žrtve. To je ono što daje nesigurnost žrtvama i usporava cijeli proces'', rekla je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

Svim ženama koje su, usprkos hrvatskom pravosuđu, progovorile saborska zastupnica Nada Murganić čestitala bi na hrabrosti.

''Ja bi prije svega čestitala svim tim ženama na hrabrosti i zahvalila im se što su se odlučile učiniti nešto za one žene koje to ne bi trebale više doživljavati'', rekla je.

Problem je i što se većina slučajeva prijavi kad je već nastupila zastara.

''Apsolutno bi trebalo ukinuti zastaru jer kao što i svi mi znamo, nismo svi jednaki, nemamo svi istu hrabrost, nemamo svi istu poziciju'', objasnila je Mirela Ahmetović, saborska zastupnica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIJAVLJEN UNUTARNJOJ KONTROLI Skandal kod Dubrovnika: Načelnik postaje seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke

Pročitajte i ovo Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti "nisam tražila" Dekanica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti: "Nažalost, imamo dva slučaja gdje se čini da se radi baš o seksualnom zlostavljanju"

I prijave na Akademiji uglavnom se odnose na neka prošla vremena iako neki od navodnih zlostavljača i dalje tamo rade. Saborski odbor za ravnopravnost spolova raspravljat će o ovoj temi na posebnoj sjednici. Akademija je pak osnovala Radnu skupinu kojoj se može prijaviti zlostavljanje uz maksimalnu zaštitu identiteta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene