Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaka zimska turistička sezona

Turisti u Hrvatsku, a Hrvati vani: Otkrivamo gdje se najčešće putuje za doček Nove godine

Dino Goleš
Dino Goleš DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kip bana Jelačića Kip bana Jelačića Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Kristian Staničić Kristian Staničić Foto: DNEVNIK.hr Anis, Banja Luka Anis, Banja Luka Foto: DNEVNIK.hr +4 Danijela Galerija 1/9 >>
Uz Opatiju i Kvarner, domaći i strani turisti za blagdane najčešće posjećuju Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar. To su top destinacije i za proslavu Nove godine.

Uz goste s dalekog istoka, Hrvatsku ovog prosinca najčešće posjećuju Austrijanci i Nijemci te susjedi iz Slovenije i BiH. Tako nam gosti iz grupe koja je došla iz Južne Koreje dočekati Božić u Zagrebu kažu da im je najljepša katedrala, dok Anis iz Banje Luke žali što je uživanju u božićnom duhu kraj jer im je odmor završio pa se već vraćaju kući.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Ilustracija Ovo morate znati Koje stvari smijete uzeti iz hotelske sobe? Budite oprezni, zbog nekih predmeta možete biti optuženi za krađu

Prosinac je, ističu iz Hrvatske turističke zajednice, 4 posto uspješniji nego lani. „Negdje oko 230 tisuća dolazaka i negdje oko 600 tisuća noćenja. Prije svega ovdje prednjači Zagreb, ali evo moramo spomenuti i Rovinj, Opatiju, Dubrovnik, Split i Zadar“, objašnjava statistiku predsjednik HTZ-a Kristian Staničić.

Prema projekcijama Ministarstva turizma, financijsku turističku godinu završit ćemo u plusu od 6 posto. To znači da bi 2019. od turizma ukupno trebali zaraditi oko 12 i pol milijardi eura.

I dok adventske priredbe diljem Hrvatske polako završavaju, počinju pripreme za najluđi dan u godini. Građani će tako imati različite novogodišnje dogovore. I dok se neki još uvijek nisu odlučili, Zagrepčanin Marko Novu će godinu provesti na Trgu bana Jelačića, dok će Šibenčanka Danijela sa obitelji ostati u Šibeniku jer, tvrdi, grad ima dobar program.

Uz bogat glazbeni program na trgovima, nakon nekoliko godina stagniranja, u modu se vraćaju dočeci u hotelima. Rezervirane su i gotovo sve kuće u Lici i Gorskom kotaru kao i brojni apartmani diljem obale.

Martina Nimac Kalčina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK tako tvrdi kako imaju povećanje od dvadeset posto u privatnom smještaju u odnosnu na prošlu godinu.

Mnogi će pak Novu godinu dočekati na putovanjima u inozemstvu. „Porast je između 20 i 25 posto. Onaj tko nije odabrao do sada svoje novogodišnje putovanje, teško da će naći mjesta“, tvrdi Tomislav Fain iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Uz uobičajeno popularne destinacije poput Beča, Praga, Milana i Toskane, tu su i destinacije za mlade poput Beograda, Sarajeva ili Crne Gore. Zrakoplovom se najčešće putuje u Madrid, Pariz i Dubai, a prodani su i privatni aranžmani za egzotične lokacije čiji se iznosi penju i do nekoliko tisuća eura.

Ipak, većina će 2020-tu dočekati kod kuće. „Doma, mala beba, di ćeš bolje, nego kući sa familijom svojom“, govori nam Splićanin Jurica. A za one koji će Silvestrovo provesti uz televiziju, Nova TV i ove godine priprema poseban program.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene