Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisne informacije

Što napraviti kada se upale lampice tijekom vožnje? U ovim situacijama morate hitno na servis

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Je li vam se ikada dogodila panika usred vožnje kada se upali neka lampica na instrumentalnoj ploči u automobilu? Kada nastaviti voziti, a kada odmah zvati servis?

Problijedite li kada se upali neka lampica na instrument ploči u automobilu? Nemojte riskirati ako se upali crveno svjetlo. Odmah stanite i savjetujte se s mehaničarom.

Uz crvene, i neke žute lampice mogu signalizirati opasnost zbog koje je smanjena funkcionalnost važnih sigurnosnih dijelova vozila. Ako se lampica upozorenja za zračni jastuk upali, trebali biste što prije ugovoriti sastanak u servisu.

Može se dogoditi da se jedan ili više zračnih jastuka više ne aktiviraju u nesreći. Indikator zračnog jastuka se može prepoznati po simbolu osobe koja ima sigurnosni pojas i napuhani zračni jastuk, a kada upalite vozilo, kontrolna lampica bi se trebala ugasiti nakon nekoliko sekundi. Uvijek možete nastaviti voziti kad je lampica upaljena, no trebalo bi otići u obližnji servis.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

ABS indikator je sličan kao upozorenje za zračne jastuke. Ako svijetli ABS indikator, trebali biste što prije u servis. Kada je neispravan ABS - kotač se blokira na mokrom terenu ili prilikom snažnih kočenja i ne možete to zaustaviti.

Pročitajte i ovo Križanje Savske ceste i Vodnikove ulice - 1 Incident na ulici VIDEO Pokušao ubiti mladića pa umro nakon dolaska policije: Objavljeni detalji napada u Zagrebu

Neispravan senzor na jednom od kotača je čest razlog. Narančastu lampicu možete prepoznati po stiliziranoj kočnici s natpisom ABS. Ikona se mora ugasiti nakon nekoliko sekundi kada ste uključili vozilo. Ako lampica stalno gori, odmah trebate otići serviseru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uputio odgovor Komšić veleposlanicu Izraela nazvao izmanipuliranom budalom

Elektronička kontrola proklizavanja ima mnogo kratica ESP (elektronički program stabilnosti), ASR (kontrola proklizavanja) ili DTC (dinamička kontrola proklizavanja), ali je funkcija ista - spriječiti automobil da prokliže na cesti, pojašnjavaju na Reviji HAK-a.

Elektronički pomoćnik možete deaktivirati i pritiskom na gumb. Tada kontrolna lampica u kokpitu trajno svijetli. Kao i kod skoro svih elektroničkih sustava pomoći vozaču, narančasto svjetlo se pali kad je kontakt uključen i ponovno se gasi nakon nekoliko sekundi ako je sustav aktiviran.

Sve crvene lampice znače da biste se trebali što prije zaustaviti. Sa žutom ili drugim bojama obično možete nastaviti voziti, ali znajte da je sigurnost važnih sustava u vozilu upitna.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene