Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez ulaganja nema turizma

Snježna idila na Papuku, velik dio prirode i dalje je netaknut: "Ovdje je predivno, došli smo s djecom da dožive snijeg"

Aktualno Galerija Zimska idila na Papuku - 1 Zimska idila na Papuku - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zimska idila na Papuku - 2 Zimska idila na Papuku - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Zimska idila na Papuku - 3 Zimska idila na Papuku - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zimska idila na Papuku - 4 Galerija 1/4 >>
Park prirode Papuk opravdao je status najposjećenije slavonske turističke destinacije. Proteklu je godinu zaključio s više od 85.000 posjetitelja.

Papuk obara rekorde, ali obara i s nogu, pogotovo kada je, kao danas, pokriven snijegom.

Sama vožnja kroz papučku planinuprema planinarskom domu Jankovac, otkriva prirodne ljepote, povijesnu baštinu i geološke fenomene. U ovo, nekad Panonsko more, vikendom će doći posjetitelji izdaleka, a tijekom tjedna na Papuk će Slavonci.

"Za životinje je odlično, sviđa nam se što ima više snijega nego kod nas. Uživamo", rekao je Sven Brkanjić iz Našica.

"Došli smo s klincima da malo dožive taj snijeg, a ovdje je baš lijepo uz ovo jezero. Sad se može cijelom stazom sa sanjkama proći", rekli su Vanja i Ivan Miličević iz Valpova.

Velik dio prirode Papuka i dalje je netaknut. Poput snijega koji škripi pod nogama. Na njemu su samo tragovi životinja. Zrak čist, voda iz potoka bistra, može se piti. Ali Papuk se i gradio, jer bez ulaganja nema turizma.

"Iza nas je jedno razdoblje u kojem se intenzivno ulagalo u infrastrukturu parka. Oni koji su željni saznati što više o parku mogu posjetiti čak dva nova posjetiteljska centra koja imamo. Geoinfo centar u Voćinu i Kuću Panonskog mora u Velikoj", rekla je Gordana Kukić, glavna čuvarica Parka prirode Papuk.

Ulagalo se i u adrenalinske parkove, ali i u čak 200 km pješačkih i planinarskih staza. Neke od tih staza iznimno su zahtjevne. Naš snimatelj poprilično se namučio da ih prijeđe kako bismo došli do brojnih lokacija na kojima se pričaju priče i legende. Poput slapa – zvanog Skakavac.

"Grofova kći Katarina bila je zaljubljena u siromašna staklareva sina. Grof tu ljubav nije želio i staklareva sina dao je pogubiti. Katarina je zbog nesretne ljubavi u smrt skočila niz slap", ispričao je reporter Tin Kovačić.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske - 2 Ministar u Dnevniku Nove TV Malenica: "Nije primjeren način komunikacije predsjednika, ne bi me iznenadilo da postoji politička namjera"

Smještajni kapaciteti nalaze se u planinarskom domu, ali od Papuka i domaći mještani imaju koristi.

"Iz godine u godinu budi se privatna inicijativa, odnosno cijeli niz privatnih investitora koji se odlučuju na otvaranje smještajnih objekata", rekla je Kukić.

Školski izleti bili su i ostali potpis Papuka. Nekadašnji đaci vraćaju se u Papuk, no danas im on ipak izgleda drukčije.

"Ja nisam ovdje bila 20 godina, predivno je, priroda je predivna", rekla je Silvija Mikić iz Donjeg Miholjca.

Pročitajte i ovo Izraelske ročnice Znaju sve o neprijatelju Bile su "izraelske oči" na granici, upozoravale su na rat, ali nitko ih nije slušao: One su prve ubijene, a nisu imale ni oružje

S ovog izleta odlazimo kako smo i došli, ali, baš kao i nekadašnji školarci, i mi ćemo se sigurno vratiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene